W. Churchill, dar nu numai.

Intre 4 si 11 Febr. 1945 Presedintele Statelor Unite Fr. D. Roosvelt si Primul Ministru al Marii Britanii W. CHurchill s-au intilnit in Crimea, la Ialta cu I. V. Stalin, conducatorul Uniunii Sovietice ca sa discute despre sfarsitul razboiului si despre Europa de dupa razboi.
S-a convenit la desfiintarea Germaniei ca stat suveran si impartirea ei in patru parti administrate de castigatorii razboiului ( u.S.A. , Anglia, Franta si U.R.S.S.). O hotarare similara s-a luat si in privinta Berlinului.
Stalin a cerut, si a obtinut ca Europa rasariteana sa fie zona de influenta ruseasca.
Se pare ca in aceasta inteleger Grecia apartinea zonei de influenta ruseasca iar Romania tinea de occident.
Lui Churchill insa, nu i-a convenit, Anglia avand interese in Orientul Mijliciu, ar fi vrut sa aibe mana libera in rasaritul Mediteranei, sa nu se incurce cu influenta ruseasca din Grecia.


Asa s-a ajuns ca Churchill sa-i ofere Romania lui Stalin in schimbul Greciei. Desi era un vis de mai multe generatii al tarilor rusi sa puna piciorul in Constantinopol, Stalin a acceptat, neavand decat de castigat, Grecia fiind o tara saraca pe langa Romania (vezi: grane, petrol, carbune, aur,n etc). Asa a ajuns Churchill cea mai injurata personalitate politica in ambele aceste doua tari, deoarece in Grecia unde partidul comunist foarte puternic si nu s-a invoit cu targul celor doi mari , s-a revoltat si s-a ajuns la un razboi civil care a durat pana in 1949. In Romania, dupa razboi au urmat cei patruzeci de ani de comunism, complotul pentru inlaturarea lui Ceausescu -regizat ca revolutie- si haosul post-comunist creat de complotistii ajunsi la putere. Cam asa trebuie sa fi aratat si Vestul salbatic in secolul 19 unede totul era permis. In urma cu doua saptamani mi s-au cerut 10 lei -adica doi Euro- pt. o sticla de Borviz. O sticla de juma’ de litru,. nu o damigeana. Cum e posibil? In Romania unde sunt cele mai multe izvoare de ape minerale din Europa? cum s-a calculat pretul asta? Pt. comparatie, 0,5 l. de bere produsa in Germania costa -in Grecia- mai putin de un Euro. Sa nu-l uitam insa pe Churchill si socotelile lui. Dupa razboiul civil Grecia a avut o dezvotare normala, departe de influenta stalinista. Si in prezent exista partide comuniste, nu unul ci cinci cu secera si ciocan, doua dintre ele definindu-se ca fiind marxist-leniniste, plus doua partide socialiste dar, societatea merge inainte si nu prea tine cont de ele. Oamenii se bucura de viata. *** Una dintre institutiile principale, de baza ale Greciei este cafeneaua. Sunt o multime si niciodata nu duc lipsa de clienti. Cum ai intrat si te-ai asezat la o masa, imediat vine chelnerul si-ti aduce un pahar cu apa. Rece. Asta e regula. Apoi comanzi ce vrei sa bei si-bineimteles- apa nu intra in socoteala. Iar daca mananci intr’un restaurant la pranz sau seara, dupa acea, la sfarsitul mesei esti servit cu fructe, tratatia patronului. Nu cred ca grecul din ziua de azi realizeaza ca normalitatea pe care o traieste se datoreaza lui Churchill. Nu cred ca-si poate imagina cum ar fi aratat Grecia astazi, daca in 1945 ar fi devenit comunista…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *