A PROPOS DE VIITOR

Ieri auzeam la radio un interview dat de Mimi (Dimitris) Androulakis, om politi si publicist. A publicat deja doua carti si acum lucra la o a treia. N-am retinut ce l-a intrebat ziaristul, m-a frapat insa,raspunsul: “scriu ca sa scot din mine trecutul”… Acum este cazul sa vedem la ce se refera. Androulakis si-a inceput cariera politica in partidul comunist, apoi s-a mutat in cel socialist, a fost si deputat, iar acum, la 71 de ani este independent. Acestea fiind zise, propozitia “sa scot din mine trecutul” , incepe sa aiba o noima.
Sa- l lasan pe Mimi Androulakis cu pacatele lui si sa mergem mai departe.

Daca vrei sa dai la o parte, sa uiti trecutul, ce-ti ramane?  Doar viitorul care, este incert.  Cel putim.

Aici, im Europa, dela invadarea Ucrainei de catre Rusia, lucrurile nu sunt deloc trandafirii: daca castiga, Rusia nu se va opri si va ataca in primul rand Statele Baltuce si Finlanda plus-dupa cat se pare- si Polonia.  Ca sa nu mai vorbom de Basarabia.

Parerea mea este ca Rusia are multe sanse sa castige.  Putin este foarte puternic- se ptrgateste acum pentru al cincilea mandat- si, practic, nu are opozanti.  Cei care au fost, sunt acum la puscarie sau, au cazut dela balcon.  Din alt punct de vedere -cel economic- acest razboi este necesar, face bine economiei, cu toate zecile de mii de vieti pierdute in Ucraina si cu tot exodu de tineri specialisti refugiati in Occident pentru a-l evita. 

Uniunea Europeana se pare ca este cam “obodita” de cat sprijin a acordat Ucrainei de cand a fost atacata. Numai in primul am dupa invazie s-au dat Ucrainei 67 de milarde Euro  in armamernt si ajutoare umanitare, iar acum, FMI-ul estimeaza pt, 2024  ca Ucraina va mai avea nevoie de alte 37,3 miliarde. Pana acum  Statele Unite au cheltuit si ele-in acelasi scop- 42 de miliarde dar, punctul lor de interes se afla acum im Asia de Sud-Est asa ca deocamdata, Congresul a aprobat doar 100 de miliioane.  Pe de alta parte, daca anul viitor iese Trump castigator, ceeaca pare inevitabil, ajutorul pt. Ucraina va fi eliminat complet, data fiind prietenia lui cu Putin pe care il considera “un geniu politic”.  Asa ca Ucraina…..

Asa ca Ucraina nu are alta speranta decat sa fie primita in Uniunea Europeana si in NATO. Dar, nu trebuie sa uitam ca si ucrainienii tot slavi sunt si trecutil sovietic le e foarte apropiat.  Pana acum vreo doua luni, copiii  din minoritatile romana si poloneza nu aveau scoli in limba materna si, in sfarsit, autoritatile  fiind cu ochii atintiti spre Europa, au schimbat legea.  Si, ca tot se apropie Craciunul, au renuntat la Calendarul Iulian (stilul vechi) si l-au adoptat pe cel Grigorian ca sa serbeze Craciunul cu toara Europa.

Pe de alta parte, in Europa, nu toata lumea se bucura de perspectiva acestui mariaj, bunaoara agricultorii care se vad la ei acasa cu un concurent redutabil.  Si or mai fi si alte categorii,, 

Sa nu uitam ca Rusia are si  in Europa niste  aliati: Ungatia si Slovacia care fac tot ce pot ca sa bage bete’n roate.

E adevarat ca presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care pana acum s-a descurcat foarte bine, este un evreu foc de destept si care stie sa-si faca relatii dar, ramane  de vazut daca va fi suficient.

Revenind la punctul de plecare, acestea fiind premizele, ar fi cel putin stupid sa vreau sa scot din mine trecutl care este populat de oamenii buni si frumosi pe care i-am intalnit si care -unii dintre ei- mi-au fost chiar prieteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *