POLITICALLY INCORRECT

EGALITATE. Oamenii nu sunt deloc egali. E suficient sa te uiti in jur: nu toti au inima la fel de sanatoasa, nici plamanii, ca proba unii fumeaza pana la 80 de ani si n-au nimic in timp ce altii se sting la 40. Diferente nu sunt doar la capitolul organe interne, asta n-ar fi asa de edificator, esential este ca nici toate creerele nu sunt la fel de dotate. De aici provine, in primul rand inegalitatea, lucru ce se observa inca din copilarie. Unii se aseaza in fruntea clasei fara mare efort, ii vezi ca le merge mintea, altii se instaleaza in coada. Nu ma refer la ambitie sau la lene, si astea conteaza, fara indoiala, ma refer doar la capacitatea intelectuala specifica fiecaruia.

Nu e vorba aici de inegalitatea sociala, adica, mai précis, de inegalitatea provenita din premize sociale diferite. Asta exista, desigur. Copilul nascut intr’o casa cu biblioteca, la Oxford – sa zicem – porneste in viata cu alte sanse decat un copil de lucratori nascut intr’o casa de paianta, la marginea Mizilului. Am insa convingerea ca nu este neaparat necesar ca cel nascut in familia de intelectuali sa se realizeze mai bine –profesional vorbind -. Daca celalalt este mai dotat de natura poate ajunge mai sus, mai departe.

De multi ani obisnuiesc sa ma tund la acelasi frizer care are pravalia langa biroul la care am lucrat. Si acum, dupa pensionare, tot la el merg desi trebuie sa strabat o jumatate de oras. E un om cumsecade, avem aceleasi pareri si gusturi politice dar, mai presus de toate, seamana f. bine cu Danut Ionescu, unul din vechii mei prieteni, parca ar fi gemeni. In afara de politica, ce sa discuti? D. Gherasimos nici el nu se pricepe la sport si –in general – e cam la acelasi nivel la care era si D. Florica din Pasajul Comedia. La un moment dat, dintr’una ‘n alta, imi zice ca e foarte incurcat ca fiu-sau a cunoscut o fata si-l roaga sa mearga in vizita, sa-i cunoasca parintii – virtuali cuscri -, si nu prea stie cum sa faca. – Bine, zic eu, cel mai convenabil ar fi sa mergeti impreuna cu baiatul. – Nu se poate ca el e in Statele Unite…Si asa am aflat ca baiatul a studiat biologia, a beneficiat de o bursa si a ramas sa lucreze acolo.

Asta a fost acum vreo trei ani. Alta data, dupa ce am criticat bine guvernul, il intreb “ce mai face baiatul?”. Lucreaza f. mult. N-are timp sa vina pe aici si maica-sii i-e dor de el…”De ce nu mergeti d-voastra sa-l vedeti?” , la care am aflat ca ii este frica de aeroplan. Iata inca o mostra de ciudatenie si chiar absurditate de comportament: ii e teama de avion dar nu se teme sa mearga zilnic cu motocicleta in Atena unde se alearga ca la zidul mortii.

Alta data, si aici vroiam sa ajung, cand il intreb iar de baiat, imi spune cu acelasi glas egal ca fiu-sau a fost declarat “biologul anului” in Statele Unite. Si taica-su, e adevarat ca citeste ziarul dar ma indoiesc ca are cine stie ce biblioteca in casa. Ceea ce era de demonstrat.

DEMOCRATIE. Cuvant grecesc, ca s-a nascut la Atena, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ se compune din “δημσς” care inseamna comuna, un grup de cetateni (δημοτες) care au aceleasi drepturi si “κρατος” care inseamna putere, stapanire, dominare.

In greaca democratie este sinonim cu republica – din latina -. Alte sisteme de guvernare sunt: monarhia, tirania si oligarhia (ολιγοι=putin). Una dintre cele mai frumoase definitii ale democratiei a dat-o Abraham Lincoln: “guvernare de catre popor, prin popor, pentru popor”. Ideea esentiala este ca “SUVERANITATEA EMANA DE LA POPOR”. In general, la ora asta, prin democratie se’ntelege nu atat sistemul de guvernare cat modul, calitatea guvernarii.

Acum hai sa comentam / barfim putin. Dintre peste 200 de state recunoscute oficial la ONU, doar trei nu sustin ca sunt democratii: Arabia Saudita, Bruneiul si Vaticanul. Poate cineva sa sustina ca monarhii precum Danemarca sau Norvegia n-ar fi tari democratice? Sau, pe de alta parte, republici ca Venezuela sau Corea de Nord ar fi?

Lucrurile sunt ceva mai complicate. Nimeni nu spune ca in antichitate, nici la Atena nici la Roma, nici femeile, nici sclavii nu aveau vreun cuvant de spus.

Realitatea e ca democratia de multe ori e gresit inteleasa. Deschid o mica paranteza. In 1991 un unchi al lui Zizi, stabilit de multa vreme la Atena, a venit la Buc. cu ceva afaceri . Dupa cateva zile a trebuit sa trimita un telex la biroul lui de la Atena. Locuind la Intercontinental a mers la biroul de telefoane respectiv unde a gasit mai multa lume care astepta, in timp ce telefonista isi facea manechiura. Vazand ca nu misca nimic, si cunoscand limba romana, s-a dus la ghiseu s-o intrebe ce se’ntampla, la care duduia i-a raspuns cu ifos: “sa stiti ca la noi acum avem democratie”.

Democratia nu e pt. toata lumea. Ea presupune constiinta si responsabilitate. Cei chemati – din popor – sa conduca poporul trebuie sa fie constienti si responsabili ca lucreaza pt. popor si in interesul acestuia. Pe de alta parte si cetateanul – fiecare dintre noi – trebuie sa fie constient si responsabil. Altminteri ne gasim in situatia Romaniei de azi care numai democratie nu cunoaste ci pur si simplu OLIGARHIE. Profitand ca poporul roman nu are constiinta civica (participarea la vot a fost de doar 39,4%) un grup de raufacatori a pus mana pe putere si in loc sa slujeasca interesele poporului au ca singura preocupare propria lor inavutire.

In scurta ei istorie, Romania a cunoscut toate aceste forme de guvernare: monarhia, in timpul careia tara a propasit, tirania comunista care a distrus nu numai elitele ci si sperantele intregului popor si oligarhia post comunista care continua opera tiraniei comuniste, impingind tineretul – si in general toata forta creatoare – in afara tarii. O consecinta fireasca a celor de mai sus e necesitatea de a vorbi despre

VOTUL UNIVERSAL. Alta aberatie. Parerea mea. Avem la indemana un exemplu: alegerile parlamentare din 2016. A castigat PSD cu o majoritate de 36,41% dar cu o participare la vot de 39,42%. O simpla socoteala aritmetica ne spune ca de fapt PSD a fost votat doar de 14,35% din cei cu drept de vot, Adica 1 din 7 romani. Acum, daca ii scazi pe cei naivi si pe cei de buna credinta, care au crezut promisiunile preelectorale ale lu’ to’arasu’ dragnea, ramin foarte putini cei cu adevarat partizani PSD. Si uite asa s-a nascut Oligarhia care n-are nimic a face cu Democratia, fie ea si “S”.

Lasam la o parte pe cei – majoritatea – care nu s-au deranjat in acea Duminica, dar chiar dintre cei ce au votat – indiferent ce – cati erau constienti ca votul lor are semnificatie nu numai pt. ei ci si pt. copiii lor? Si ca alegerea lor priveste nu numai parlamentul viitorilor 4 ani ci viitorul tarii? Vezi acum ca tara a ajuns sa aibe datorii de cca. 97 miliarde $ si hotia si incuria au devenit lege. Asta e rezultatul alegerilor. Si n-am dreptate cand spun ca votul universal e o aberatie?

Cum se face ca Romania are cei mai multi – 6% – analfabeti din Europa? Cand si Caol al II-lea a avut in program alfabetizarea tarii si dupa aceea si regimul comunist a facut tam-tam pe aceeasi tema? Dar asta e deja alt subiect.

Din pacate lucrurile nu sunt deloc simple. Cine sa aiba drept de vot? Doar cei cu diploma? Ar fi o aberatie, cand auzi in fiecare zi imbecilitati proferate de asa zis ‘intelectuali”. Doar barbatii? Este adevarat ca parte din sexul frumos da prea multa importanta vopsitului unghiilor dar sunt foarte, foarte multe femeile care au o profesie (sau nu) dar sunt responsabile si au simt moral. Sa nu uitam vorba aceea – veche de doua sute de ani – a lui Le Gouve – care zice ca in spatele fiecarui mare barbat se ascunde o femeie. Pe de alta parte sunt asa de multi barbatii pt. care preocuparea principala este fotbalul, ca nici asta nu e un criteriu. Doar cei cu o anumita avere? Ar fi o alta greseala. Averea nu constitue o garantie a calitatilor intelectuale si – mai ales – morale ale individului. Averile se fac si cu mijloace necinstite si am cunoscut oameni in pragul saraciei cu o judecata clara si inteleapta si simt moral..

Si atunci? Se pare ca am ajuns intr’un impas. Daca s-ar gasi niste criterii pt. limitarea dreptului de vot si s-ar lua aceasta masura, ea nu ar fi democratica. Uite asa ne-am intors de unde am plecat. De fapt, in cele din urma, ceeace conteaza este nivelulsi gradul de educatie. De acolo vine si civilitatea.

E si asta ceva….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *