Pasajul Comedia

PASAJUL  COMEDIA  DAR  NU  NUMAI…

  1. Eram in clasa a IX-a, eram si noi baieti mari, incepuse sa ne preocupe propria infatisare, cand Terry (dela Teriteanu) a descoperit un frizer cu totul si cu totul…..Facea tunsori la moda si asta era esential. Mai era, poate si mai  important, faptul ca domnul Florica isi avea frizeria in Pasajul Comedia si veneau la el si actori dela Teatrul National.  In vremea aceea Teatrul National functiona in doua sali: Studio, in piata Amzei si Comedia in pasajul cu pricina.  Domnul Florica inca isi pastra frizeria lui –nu pentru inca multa vreme- precum alti cativa liberi profesionisti, croitori, ceasornicari, cofetari pana cand au fost toti inghititi de sistemul cooperatist: cooperative Munca si arta ori Arta si Precizie ori Arta Marochinerilor si mai stiu eu care.

Deocamdata Terry ne-a dus si pe noi, pe Mircea, pe Billy si pe mine la d. Florica.  “Billy” , nu venea dela numele sau ci pt. ca statea in banca cu Terry si dadea bine Terry-Billy.  Deci, am ajuns la frizeria d-lui Florica, unde atmosfera era placuta, veneau oameni subtiri, se mai auzea si cate un banc, era bine.

Intr’o buna zi imi asteptam randul la tuns si discutia generala era despre vreme.  In general asta este un subiect cunoscut de toti, indiferent de gradul de pregatire iar  toata lumea este nemultumita: ba iarna a fost prea frig, ba vara a fost prea cald, ba nu a plouat la vreme iar daca a plouat n-a plouat acolo unde era necesar samd.

In ziua respective era vorba de anomalia temperaturii, cand la un moment dat, d. Florica, oprindu-se cu pieptanul si cu foarfeca in aer, intervine cu explicatia fenomenului:  “Domnilor, am citit eu in cartea unui savant, ca din cauza ca pamantul se invarteste nu cade intotdeauna pe paralele si meridiane in acelasi loc”.

As zice ca asta dovedeste-cel putin-bogata fantezie a d-lui Florica.  Bineinteles ca in frizerie nu s-a facut niciun comentariu la teoria savantului aceluia, discutia a continuat cu remarci neutre, iar d. Florica si-a pus iar foarfeca in miscare , multumit in sinea lui ca si-a dat si el aportul la conversatie.

Ce vreau sa remarc este ca d. Florica cu pieptenul si foarfeca isi intretinea familia, crestea copii, ajuta parinti batrani si exceptand cunostiintele sale meteorolgice, era un cap de familie, un cetatean onorabil.

Nu s-a gandit sa intre in politica, sa activeze in  vreun  partid cu gandul sa ajunga deputat sau senator  sau sef de partid.  Nu s-a gandit pentru simplul motiv ca era un om de bun simt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *