LINGVISTICA ?

Limba e un organism viu, in continua miscare. Cuvinte noi apar, cuvinte vechi ies din uz, intr’un proces continuu si natural.
La ora actuala, modificarile limbii se datoresc-in special- progresului tehnologic. Au aparut SMARTPHONE, iPOD, SMS, 5G (ce-o fi ala?) si inca multe altele. Nepotul Harry este specialist in CLOUDS fara a fi meteorolog, ci, dinpotriva, IT (alt mister) , provine -totusi- dintr’o familie de elvetieni onorabila si-mi place sa cred ca ce face nu este nici ilegal, nici imoral.  In acelasi timp, pe nesimtite au disaparut TELEGRAMA,  TELEGRAFUL si TELEGRAFISTUL.

De cati -multi- ani n-am mai folosit, nici auzit PINGEA, PLACHEU  si COBILITA sau LAPTAREASA.  Au disparut din limbajul zilnic pentru simplul motiv ca nu au mai fost necesare.  Nu le-a interzis nimeni, au murit de moarte buna.

Se poate insa, intampla si altfel: intr’un sttat totalitar dictatorul poate impune schimbarea ortografiei asa cum s-a intamplat in Romania comunista.  Pe considerente ideologice -citeste: “negarea latinitatii”- s-a interzis sa se scrie PAINE sau CAINE ci PIINE si CIINE, asa cum scria si Burebista, vezi bine.     S-au creat si termeni noi , cum ar fi INTOVARASIREA AGRICOLA  sau APROZAR.   Cum am zis,  acestea se pot intampla  intr’un sistem autoritar, in timp ce, intr’o societate democratica limba evolueaza liber si autonom.  Cel putin, asa credeam.

Gresit credeam, ca vad ca, in Vestul Europei,  neobosita  intelectualitate progresista -de stanga, se intelege-, dupa ce s-a ingrijit de tihna si bunastarea emigratiei musulmane, acum are si preocupari lingvistice.  Se vorbeste de scoaterea din certificatul de nastere si actul de identitate a  doua cuvite -doar doua- anume, MAMA si TATA si inlocuirea lor cu alte doua, PARINTE 1  si PARINTE 2.  Nici mai mult, nici mai putin, si asta din grija de a nu leza sensibilitatea cuplurilor homosexuale care ar vrea sa adopte copii.

De mii de ani primul sunet emis de copil a fost “ma-ma”.   Si la Sumer, ba chiar  (asa-mi place sa cred) si in Neanderthal, si, fara indoiala si la Sarmisegetusa, toata lumea a inceput cu “ma-ma”.

Romanul are o vorba foarte inteligenta : “prostul moaree de grija altuia”.  In  cazul nostru, intelectualitatea progresista dupa ce s-a ingrijitn de confortul material al emigratiei musulmane prin legiferarea diverselor alocatii si subventii, s-a preocupat si de lucruri mult mai subtile, cum ar fi interzicerea portului cruciulitei la gat care ar putea fi interpretata ca simbol religios, etc., etc.  Iar  acum se preocupa de eventualele probleme psihplpgice ale cuplurilor homosexuale, scotand in afara legii primele cuvinte pe care le pronunta  fiinta umana.

Ingrijorator este faptul ca nimeni nu reactioneaza, de parca toata lumea se teme ca va fi eticertata ca nazist sau rasist,sau extrema dreapta.  Extrema dreapta este tot ce poate fi mai rau! Vai,vai, vai!

Si in timpul asta, intelectualitatea progresista (formata nu la Moscova, ci la marile universitati Vest-Europene) sapa cu constiinciozitate  la temelia Civilizatiri Europene: familie, credinta, identitate culturala s.a.m.d..  Uneltele ei: ateism, multiculturalism, eliberare sexuala  si    n-am terminat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *