INTELECTUALITATEA PROGRESISTA

Ascultandu-l zilele trecute pe Pavaroti in “Ah! mes amis…” am realizat ca nu stiu nimic despre “Fiica regimentului”, decat aceasta arie de-adreptul fabuloasa. Banuiam ca personajul principal femenin trebue sa fi fost o vivandiera, nimic altceva si am incepot sa caut.
Donizetti a compus aceasta opera comica-premiera la 1840- pe baza unui libret care situa actiunea in Italia iar regimentul era austriac. La invitatia lui Rossini, stabilit deja la Paris, Donizetti merge si el , cunoaste mari succese si se stabileste si el acolo. In vremea aceea Parisul era capitala operei in Europa. Pentru publicul francez se rescriu libretele in limba franceza, si pt. Lucia di Lamermoor si pt. Fata Regimentului, care isi muta actiunea in Tyrol iar regimentul devine francez. Nimic deosebit in asta, se poate considera ca un gest de politeta a autorului fata de publicul care il adora.

Si asa a fost vreme de peste o suta si cincizeci de ani.

In timpul asta a aparut filozofia marxista si au luat nastere, dupa primul razboi mondial, partide comuniste care, in tarile din  Sudul Europei, Spania, Franta, Italia si Grecia , erau foarte viguroase.  Au mai existat si un Lenin si un Stalin si in tot acest context o parte din intelectualitate, vrajita de ideile marxism-leninismului  a  simtit ca ceva trebue schimbat. In primul rand a considerat ca depasita cultura europeana bazata pe crestinism- Marx deja decretase ca religia e opium pt. popor- si a inceput sa militeze pt. o laicizare care merge pana la scoaterea Religiei dni programul de invatamant.  Aceasta este intelectualitatea progresista care, in virtutea dreptului omului (au aparut si niste  drepturi de care nu se stia inainte) de a-si alege religia, nu-si mai boteaza copiii, urmand ca acestia  sa-si aleaga singuri religia ce li se potriveste  atunci cand vor crede de cuviinta.  Ma intreb: pe baza carei educatii?   Lasa ca nu am inteles cum poate dranja pe cineva religia crestina, bazata pe dragoste si iertare….

Si revenim la Fata Regimentului , care in 2008 a fost pusa din nou in scena la Paris, de data asta cu un libret modificat, de buna seama de niste intelectuali progrsisti, in baza carui libret opera comica devine un fel de manifest antimilitarist si anticlerical.  UIte-asa!  Donizetti saracul, se  rasuceste’n mormant iar Marx rade in hohote, tinandu-se cu mainile de burta langa cazanul cu smoala.

Intr’o epoca in care Islamul patrunde nestanjenit in Europa -incepand dupa cel de-al doilea razboi-Uniunea Europeana nu pezinta o politica coerenta  la acest capitol.  De fapt nu are nici un fel de politica .  Se vorbeste f. mult despre drepturile minoritatilor si despre multiculturalism si alti cai verzi.  In Vestul Europei sunt nu putine enclavele musulmane in care autoritatea locala nu are acces si  unde legea ce domneste este Sharia.

In anii trecuti in Suedia si in Germania fete tinere au fost violate si cazurile au fost trecute sub tacere pt. ca faptasii erau musulmani.  Ai impresia ca emigrantii musulmani se bucura de mai multe drepturi decat populatia autohtona.   Fetele la scoala nu trebue sa poarte cruciulita la gat, fiind un simbol religios.  In schimb, naframa musulmana nu deranjaza pe nimeni.

Nimeni nu se sinchiseste ca aceasta minoritate musulmana-in majoritate parazitara- este intretinuta din banii contribuabililor.  Si n-am auzit de nici un intelectual progresist sa se intrebe daca aceasta este moral.   Sau etic.

Si ca veni vorba de etica si moralitate, vad ca intelectualitatea progresista-de stanga, vezi bine- se sterge undeva cu ele.  Sa ma explic:  Dimitris Coufodinas a fost -se pare- nr. 2 in organizatia terorista  17 Nov. care are la activ 13 asasinate de politicieni greci, diplomati englezi, americani si turci si oameni de influenta economica greci si nenumarate jafuri,  furturi, spargeri, etc.   D.C.  si-a asumat responsabilitatea “politica” a crimelor sale si   a fost condamnat in 2002  pt faptele lui la inchisoare pe viata de 11 ori, plus 25 de ani.    Intre timp, un ministru de justitie -vezi bine, de stanga, progrsist si el-  a scos o lege, aprobata de parlamentul progresist si el- in baza careia D. C.  are dreptul sa iasa din cand in cand din inchisoare sa petreaca cateva zile in sanul familiei.   In 2018 a petrecut in total 18 zile in afara puscariei.  Adica atat cat aveam si noi concediu ,in tinerete, 15 zile ludratoare.   Ti-e mai mare dragul sa-l vezi cum iese pe poarta puscariei, senin, zambitor si degajat si e intampinat de un alai de….suporteri, admiratori, ca intre timp a publicat si  o carte.  Ca doar are dreptul, nu?  . Probabil ca in aceste zile isi administreaza si averea, ca nu s-a aflat niciodata ce s-a intamplat cu banii furati.  In aceste zile a fost vazut plimbandu-se prin locurile unde a asasinat, probabil mant de nostalgie.  Om este si el si are dreptul si la nostalgie.

As zice ca Europa, asa cum o stim sau am visat-o noi,  cu toate valorile ei-pastrate si vehiculate secole de-a randul de crestinism-  se duce.  N-o mai apara nimeni.  E pacat…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *