Armatorii

Aseara am fost la Opera sa ascultam Simon Bocanegra lui Verdi.  Soprana era Celia Costea, una din romancele cu cariera si faima international si pe de alta parte, sa vedem si Opera, cladire noua, inaugurata anul trecut .  Actuala cladire face parte din Fundatia Culturala Niarchos.  Pana acum, Opera a functionat in sala unui cinematograf, in centrl\ul  Atenei.

Locuind in aceasta tara, avand aceasta configuratie, cu zeci de insule si cu parte din ei locuind alta data, -vorbim de Magna Grecia- si pe alt continent, Asia Mica, Nordul Africii si Sudul peninsulei Italice, oamenii au trebuit sa se obisnuiasca sa umble pe apa.  Au devenit un popor de marinari si negustori.   Astazi, Grecii poseda cea mai mare –ca tonaj-flota comerciala din lume.

Marii armatori greci isi au de regula, birourile la Londra, dar, patrioti, ca toti grecii, fac diverse cadouri tarii de bastina, precum Opera, cadou dela familia Niarchos.  Am zis familia, ar fi trebuit sa zic dinastia. Intemeietorul dinastiei Niarchos, Stavros- Spyros, nascut in 1909, a incepu sa lucreze dupa terminarea scolii, in comertul cu grane al bunicilorr.  A inteles repede ca firma ar avea nevoie de propriul ei vapor, si asa a incepu flota, care a fost in mare parte, distrusa la razboi.   Dupa razboi a inceput sa se ocupe de tancuri petroliere, concurandu-l pe Aristotelis Onassis.  Fiecare pretindea ca are cea mai mare flota de petroliere.  Oricum ambii au profitat din plin in anii ’50-’60 de criza Suezului si de necesitatea mereu crescanda de petrol.

Stavros a fost insurat –la primarie- de cinci ori si a avut cinci copii.  La un moment dat era cumnat cu Onassis, fiind ambii insurati cu fetele Livanos, alt mare armator.  Dupa ce ramane vaduv, Stavros s-a insurat cu cumnata-sa, despartita  intre timp.  In afara de femei si tancuri petroliere a avut si pasiunea cailor de rasa pura.  A avut grajduri in Elvetia si Franta si a castigat multe trofee importante si in Franta si in Anglia.  Cand s-a sfarsit din viata, in ’96 se pare ca avea o avere de peste 22 miliarde ($).

Centrul Cultural Niarchos aflat langa mare, contine in afara Operei si Biblioteca Nationala, care pana acum se afla  in Atena intr’o cladire –una dintre cela mai representative, in stil neoclasic- din sec. XIX  opera danezului Hansen si vine din partea unuia din baieti, Philip (pe semne, administratorul Fundatiei).

Ansamblul, creatia lui Renzo Piano, cuprinde in afara Operei si Bibliotecii si un vast parc, totul tratat ca un volum unitar.  Se pare ca Fundatia Niarchos a investit in acest Centru suma de 596 milioane de Euro.  La banii astia nu poate fi decat bun si frumos.

****

Philip a mostenit si colectia de arta dar  si pasiunea dela tatal sau si a cumparat la un moment dat colectia de arta a lui Edward G. Robinson si se pare ca poseda cele mai multe / valoroase tablouri de Van Gogh.  Se stie ca a achizitionat la o licitatie, in 1989, celebrul autoportret al lui Picasso “Yo, Picasso” pt. mai mult de47 milioane de dolari.

La cateva sute de metri de Fundatia Niarchos se afla Centrul Onasseio de Chirurgie Cardio-vasculara, donatia Fundatiei Onassis.

Aristotelis Onassis, aceeasi generatie cu S. N., s-a nascut in 1906 la Smirna , actualul Izmir.  In 1922 au fost nevoiti sa se refugieze-impreuna cu alti peste un milion de greci- din cauza razboiului greco-turc.  In urma caruia tot  teritoriul locuit dintotdeauna de greci in Asia Mica, e revenit Turciei.  In Atena sunt cartere intregi ce s-au creat cu ocazia acelui masiv refugiu: Nea Smyrni, Nea Philadelphia, Nea Halkidona, Nea Ionia .  Familia O. n-a ramas la Atena, a mai emigrat, inca odata, in 1923 in Argentina.

Acolo, tanarul  Aristotelis s- a ocupat de negotul cu tutun.  I-a mers foarte bine si in 1945-46, la sfarsitul razboiului, a cumparat dela Sttele Unite o serie de nave de razboi pe care U.S. Navy le dezafecta  si le-a transformat in cargo-uri.  Cativa ani mai tarziu, concura cu Niarchos in tancuri petrliere –avea peste 80-.  Se spune ca a avut cea mai mare flota comerciala detinuta vreodata de o persoana particulara.

 

 

A mai avut si Olympic Air Lines, la vremea respectiva singura de acest fel din Grecia si ale carei stewardese erau imbracate -nu mai stiu- la Dior sau la Givanchy.  A propos de Olympic  A. L.,  Pasok-partidul socialist aflat in opozitie, incuraja salariatii sa faca greve si salariile au crescut pana cand Olympiaki a devenit nerentabila.  Onassis i-a spus directorului firmei: nu-I nimic, cat merge, merge, cand  nu, o vom da statului grec.

Si asa s-a si intamplat si Pasok in ’81 cand a ajuns la putere, s-a trezit in brate cu o afacede nerentabila.  Doar ca Andrea Papandreu, poate cei mai amoral sef de guvern pa care l-a avut Grecia n-a avut nici o jena sa faca imprumuturi pe  piata international cu 14 si cu 17%.

Onassis a fost insurat de doua ori: prima data cu una din fetele Livanos si a doua oara cu Jacqueline Kennedy, vaduva presedintelui.  A avut o legatura de mai multi ani cu Maria Callas care  s-a sfarsit din cauza mariajului cu J. K.   Pt. Callas se pare ca a fost dragostea vietii ei, pt. el, nu stiu, as zice ca era ca inca o diploma pe care o treci in Curriculum Vitae.

Relatia nu era dintre cele mai tandre, mai izbucneau si furtuni.  Omul trebuie sa fi fost un primar, din moment ce odata i-a strigat:  ce-ai facut tu la viata ta, nu esti decat, o  “laringou” –cu accent pe ultima silaba-.   Ceea ce este o mare mitocanie, laringou (evidenta provenienta termenului) e o expresie argotica ce carcterizeaza –in greaca- femeile care zbiara.  O mare mitocanie, Maria Callas fiind la ora aceea soprano numarul unu a lumii.

Pe semne ca Onassis stia totusi, sa se poarte, din moment ce Winston Chuechill la batranete, era gazduit -si nu numai odata- pe yachtul lui.

Pe acelasi bulevard cu Centrul de Chirurgie,  se afla si Centrul Cultural Onassis, la care consilier era si varul Dimitri, filolog, profesor universitar.  In treacat fie spus, varul Dimitri, cel mai reusit exemplar al neamului Dimiruli, pana prin ’92-’93 a profesat in Australia, dar a preferat Atena Sydney-ului.  Chestie de patriotism, deh…

Centrul de chirurgie cardio-vasculara este opera firmei de arhitectura Llwelyn-Davies Weeks, specializata in constructii spitalicesti.   Rezultatul este intru totul remarcabil.  Dupa mine, este cea mai remarcabila constructie din Atena sec. XX. Se vede ca si functional este bine, din moment ce se va extinde.  Ma tem insa, ca extinderea sa nu-i dauneze.  Ca arhitedtura, zic.

 

******

Aceeasi generatie cu cei doi de mai sus, este Iannis Latsis, nascut in 1910, cu studii comerciale si navale.  Primul vas l-a cumparat in 1938, a urmat razboiul, a fost inrolat in marina militara.  Dupa razboi, cu doua vase mici si vechi de 60 de ani, cara  pasageri aici, in golful Saronic.  Se imprumuta si cumpara alte vase de pasageri, extinzandu-si cursele  pana in Creta, Libya si chiar Australia, unde multi greci emigrau in perioada aceea.  A avut si cargouri si tancuri, nu neaparat petroliere, cu primul, de mica capacitate, aducea melasa din Egipt la fabricile de zahar din Grecia

Gurile rele pretind ca si-a facut averea carand musulmani la Mecca. Realitatea e ca in anii ’50-’60 a facut-o si a stabilit foarte bune relatii cu statele arabe, in special cu Arabia Saudita devenind prieten cu regele  Khalid.  In 1978 cumpara dela Niarchos, in contul regelui, yachtul Atlantis, al doilea ca marime in lume la ora aceea .

Latsis si-a diversificat preocuparile, in afara de flota comerciala a avut si o societate de constructii, a facut investitiin in petrol –a cunstruit rafinarii in Grecia si Arabia Saudita- si activitati bancare in Europa, EFG (Europe Finance Group).

Achizitioneaza la Londra Bridgewater House-langa Buckingham –ca resedinta si sediu pt activitatile sale din Anglia.         A avut relatii foarte bune cu Coroana Angliei.  Ma’ntreb, de fapt, cu cine n-a avut?  La un moment dat a facut o donatie de 5 milioane partidului conservator (Tory).   Se pare ca era prieten  cu printul Charles, caruia i-a oferit yachtul sau-Alexandros-, in doua randuri, pt. croaziere, prima data cu Diane si apoi cu Camilla Parker-Bowles.

 

 

Capetan Ianni –cum ii placea sa fie numit- era un om de mare anvergura, daca si-a permis sa gazdoiasca la Bridgewater House, in Iulie 1990, Intalnirea la nivel inalt a tarilor membre NATO, prima dupa razboi.  Gurile rele-mereu ele- pretind ca la un moment dat a  intrebat “cine dintre d-vs este ministrul de finante al Germaniei?”.  Pe semne cu acela avea el ceva daraveri.

Oricum, nu e la indemana oricui sa-i spuna pe nume Presedintelui Statelor Unite- G. Bush, tatal- sau sa stea la taclale si sa spuna bancuri cu Regina Elisabeth.

Latsis n-a lasat in Atena constructii care sa faca impresie dar a ramas in amintirea multor pt. generozitatea lui.  Fundatia care-i  poarta numele a avut multe opera filantropice.  Copiii merituosi din Katakolo –satul in care s-a  nascut- primeau burse de studii in tara sau afara, grecii din Albania au  beneficiat si ei de ajutor si financiar si burse de studii iar dupa cutremurul din ’96 dela Kalanata, un vas de-al lui a gazduit sinistrati vreme de doi ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *