INCENDIU IN ATTICA

Ieri, 23 Iulie 2018 a izbucnit un incendiu in muntele Penteli.  In fiecare vara ard paduri in Grecia.  Ieri, insa, vantul puternic a intins focul spre coasta de est a Atticei in zone locuite.   Bilantul – pana la ora asta – : 74 morti, 178 raniti si nu se stie cati carora nu li se cunoaste soarta.  Asa ceva nu se intampla in fiecare an.

In Grecia, multa lume are o a doua locuinta – de vara –  de preferinta la mare, dar si la munte, unde se muta familia pe timpul verii, sa scape de atmosfera sufocanta a orasului.  Nevasta si copiii stau acolo iar el se duce in week-end.  Si cum Grecia nu duce lipsa de mare, s-au nascut nu putine astfel de asezari.

Mati este o asemenea asezare, aparuta in ultimii  ani, la cativa km. nord de Rafina, care e un orasel si port, normal, traditional, functional, ma rog, cum trebuie sa fie.  Mati are – mai precis, avea –  o mare calitate, era foarte pitoresc.  Ce vrei mai mult? Sa ai si mare  si padure si un pic de munte.  Administrativ tine de Rafina.  In 1965 s-a creat  un club nautic, mai tarziu s-a ridicat si o biserica – Adormirea Maicii Domnului – s-au constuit si vreo 2 hoteluri de lux si cam din 2000, cine a avut bani si-a luat si un teren si si-a facut o casa.  Se pare ca sunt 200 de locuitori pe o suprafata de 10 kmp.   20 de locuitori pe kmp.  iti da o idee de nivel .  Doar ca totul s-a facut fara un plan de sistematizare.   Cum in Grecia omul are toate drepturile si nici o obligatie, fiecare si-a pus casa unde a vrut, si-a tras si un drumeag pana’n poarta, nu departe era si o cararuie ce cobora la mare si totul era perfect.

Mati a devenit in ultimii ani un loc la moda.  Se mergea acolo la baie – ca apa era f. curata -, apoi se manca peste la taverna – aveau un peste f. bun – , accesul era ceva mai greu, ca nu erau indicatoare, dar nu conta, era bine la Mati, toata lumea vorbea de Mati.

Pana ieri.  Ieri a batut un vant nebun, focul s-a extins repede, inchizand drumurile si blocand oamenii in casele lor sau in masinile lor, care n-au putut scapa in lipsa unor drumuri convenabile, studiate, gandite de specialisti.  Unii, mai norocosi, fiind mai aproape au reusit si s-au salvat in apa marii…Altii, nici in apa marii, ca au fost dusi de curenti in larg.

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *