DACA TACEA FILOZOF RAMANEA

Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei, este -fara indoiala- un om de mare succes. Nascut in 1954 la Constantinopol are o diplomaa in studii economice si comerciale si a fost-in tinerete- si jucator de foot-ball. Apoi a intrat in politica.
In 1994 este ales  primar al Constantinopolului unde ramane un post  4 ani.  Este cofondator al Partidului Justitiei si Dezvoltarii care ajunge repede la majoritate parlamentara.  Este primministru timp de 11 ani iar din 2014 este presedintele tarii.

La inceput toate i-au mers din plin.  Economic, Turcia era foarte bine cotata pe plan international si atragea investitii.   Erdogan se si vedea sultan, continuator al Imperiului Otoman si si-a facut la Ankara un palat maret, un fel de Casa Poporului.  A intors tara catre un islamism radical (basmale, alcool,  Sf. Sofia care de zeci de ani era muzeu a redevenit moschee, etc.), a inceput sa faca acrobatii intre Tel-Aviv, Washington si Moscova,  (desi membra NATO , cumpara armament rusesc), fata de Grecia isi arata coltii ( zilnic avioane de vanatoare zboara prin spatiul aerian grecesc ca la ele acasa).

Si lira turceasca a inceput sa se devalorizeze  si Erdogan se plange ca “unii” imping Turcia catre FMI (s-ar putea ca si in Turcia, tot Soros sa fie de vina) si lucrurile au inceput sa se complice….

Pe 31 Martie 2019 au avut loc alegeri pt. primaria Constantinopolului.  Dupa primele estimari s-a zis ca invingator ar  fi fost fostul primar, Binali Yildirim, din partidul lui Erdogan.  Pe 17 Aprilie insa, oficia,  este declarat castigator, out-sider-ul Ekrem Imamoglu-din opozitie-cu 13.729 de voturi in plus.   La o populatie de peste 15 milioane de oameni,  diferenta este infima.  Pe de alta parte, Erdogan, invingator de 11 ori in diverse infruntari electorale si referendumuri, nu poate accepta idea infrangerii si contesta rezultatul din 17 Apr., mai ales ca era de parere ca cine detine Istmbulul, detine Turcia.

Porneste o campanie de denigrare a lui Imamoglu, il numeste -printre altele-terorist, il acuza ca vrea sa schimbe iar numele orasului in Constantinopol si proclama repetarea alegerilor pt 23 Iunie.  Si castiga  tot Imamoglu, de data asta cu o diferenta de 800.000 de voturi.  Pana in 23 Iunie, opozitia nu era asa puternica dar i s-a oferit ocazia si a profitat.  Cine-i de vina?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *