17 NOV

Intre Aprilie 1967 si 1974, Grecia a cunoscut asa numita dictatura a coloneilor.  Economic, tara era prospera dar  partidul communist – unul dintre cele mai puternice din Europa – era, natural, in violenta opozitie.  Dupa cum se stie, comunistii greci au sperat sa intre la sfarsitul razboiului in sfera de influenta sovietica, insa Anglia avand interese in Mediterana, Churchill s-a inteles cu Stalin si a schimbat Grecia pe Romania.

Partidul comunist grec era foarte activ si controla, practic – si continua s-o faca -, toate universitatile.   La 14 Nov.  1973, pe fondul unor nemultumiri populare, studentii de la Politehnica din Atena au ocupat cladirea scolii, in semn de protest la adresa coloneilor.

Razmerita s-a extins, au participat si altii, in afara studentilor, armata si politia au intervenit si totul a culminat in 17 Nov. cand  s-a  intrat cu tancul in Scoala Politehnica.

Au fost morti si raniti, cifrele variaza mult, printre care si studenti.   Dictatura coloneilor s-a incheiat in 1974, cand au intervenit in Cipru, incercand printr’o lovitura de stat – esuata – sa-l inlature pe arhiepiscopul Makarios, presedintele  Ciprului.  Asta este, insa alta poveste.

De atunci, din 1973, la fiecare 17 Nov. se organizeaza manifestatii la  Scoala Politehnica:  intai vin niste oficiali si depun coroane de flori  si pe urma tot felul de militanti de stanga – cu gluga in cap – arunca cu pietre si coctailuri Molotov inspre politie, dupa care toata lumea se deplaseaza, cale de 2-3 km. la ambasada  Statelor Unite, unde se arunca iar cu coctailuri Molotov.  Asta se intampla an de an, cu lozinci, pancarte si mare consum de energie vocala.

Politia prinde cativa tineri care sunt eliberati a doua zi, fara gres.

In Grecia, in toate institutele de invatamant superior, functioneaza ceea ce se cheama “azil universitar”.    Asta, se pare ca vine de undeva din evul mediu,   cand universitatea, ca si biserica ofereau azil.  La Atena, asta inseamna ca politia nu poate intra in incinta universitatii.  Si asa au ajuns anumite facultati sa adaposteasca trafic de stupefiante sau “ateliere “ de cocktail Molotov.  La Politehnica exista niste incaperi in care nici rectorul nu poate intra.  Toate lucrurile astea sunt cunoscute de toata lumea, spuse cu glas tare si nimeni nu ia nici o masura.

Intre 1975 si 2002  a activat si “Organizatia Revolutionara 17 Nov.” marxista, antiamericana, anticapitalista, antiimperialista, care are la activ 23 de asasinate de oameni politici si peste 100 de jafuri de banci.  Au fost prinsi din intamplare, cand unuia dintre ei i-a explodat in mana bomba  ce fabrica.  Dar asta nu conteaza ca au aparut alte grupuri, tot marxiste si tot revolutionare.  Si cum sa nu apara cand, cu cativa ani in urma, a doua zi dupa niste tulburari cu masini incendiate etc., ministrul “Protectiei Cetateanului” declara la T.V. ca “tinerii trebuie sa se exprime, si ei”.

Ieri, 16 Nov. 2018, cativa ministri au incercat sa depuna coroane de flori la Politehnica si au fost impiedicati de manifestantii aflati acolo, fara ca politia  sa intervina.  Iar la ambasada Statelor Unite, un sir de autobuze ale politiei impiedica accesul pe trotuarul respectiv.

Acum vreo trei zile s-a anuntat ca pt. pastrarea ordinii la Politenica, in afara de politie – 5000 de oameni – vor participa si elicoptere si drone (asta e ceva nou), dar astazi, 30-40 de insi arunca din Politehnica cocktail Molotov in politistii din strada, sa nu uitam ca n-au dreptul sa intre inauntru.   Iar  Koufodinas, unul din cei doi conducatori ai  lui 17 Nov. , condamnat pe viata de 16 ori – sper ca tin bine minte – iese din puscarie la 2-3 luni in permisie, sa-si vada familia si prietenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *