PERSIA 2019

martie  2019
Zilele trecute a aparut o stire cutremuratoare: la Teheran, Nasrin Sotoudeh, o avocata a fost condamnata la 38 de ani de inchisoare plus 148 de lovituri de bici. Vina ei, milita pt. dreptul femeilor de a nu purta val. Mahomedanismul este mai viguros pe zi ce trece. Ieri, am auzit ca Erdogan propune ca orasul lui Constantin sa nu se mai cheme Istambul ci ISLAMBUL.
Nu a fost intotdeauna asa. Inainte de a deveni in 1979 Republica Islamica, Iranul sub conducerea regelui Mohamed Reza Pahlavi era un stat modern in care femeile erau egale cu barbatii, aveau drept la vot si studau.
In 1966 Sahul Iranului a fost in vizita la Bucuresti iar in 1967 Ceausescu i-a intors vizita. Amandoua tarile se vroiau emancipate: Romania sa se tina cat mai departe de Moscova, iar Iranul de Statele Unite. La un moment dat Sahul a nationalizat societatile petroliere, in care aveau interese Statele Unite si Marea Britanie care au intervenit in forta.
In procesul ei de industrializare febrila, Romaniei nu-i mai ajungea petrolul ei si importa din Iran, caruia ii exporta utilaj petrolier.
Din pacate, Islamul radical nu era de acord cu politica Sahului de modernizare. Se sustinea ca statul trebue sa fie condus de juristi. La prima vedere, nimic rau, doar ca juristii trebuia sa fie specialisti in sharia= legea profetului . Figura proeminenta -in acest sens- era Ayatolahul Khomeini, care din exil instiga la nesupunere, greve si agita populatia.

In perioada aceea in Iran s-au serbat 2500 de ani de continuitate a statului, care in antichitate ajunsese sa se intinda pana in Europa, si am banuiala ca asta l-a inspirat pe Nea’ Nicu in idea “STATULUI CENTRALIZAT DAC”. In treacat fie vorba, in 1980 urma sa sarbatorim 2580 de ani dela statul centralizat dac, nici mai mult, nici mai putin!!! Uite-asa!
Dar nu de asta e vorba acum. Revenim in 1978: o profetie de pe vremea profetului -daca imi amintesc bine- spunea ca va veni un salvator al carui chip va apre in luna plina. Bineinteles ca s-au gasit niste milioane de fanatici care au recunoscut chipul lui Khomeini in luna plina si acesta a devenit personajul principal pe scena iraniana. . In 1978 s-a declansat revolutia islamica iar in anul urmator Sahul Reza Pahlavi a fost nevoit sa abdice si sa se exileze in Egipt. Iar occidentul a privit impasibil, fara sa banuiasca de ce e in stare Khomrini. Desi acesta emisese o declaratie de principii in care, printre altele, sustinea ca democratia echivaleaza cu prostitutia! Din pacate, occidentul e cam tare de urechi si are auzul selectiv.
In acea perioada mi-a cazut in manaun numar din Le Monde, in care, pe doua pagini si jumatate era prezentat Khomeini si invataturile sale. Erau sfaturi despre cum trebue sa se imbrace -si barbatii si femeile- cum sa se poarte,cum sa-si faca rugaciunea, si altele. Am retinut, fara greutate, ca daca in timpul rugaciunii iti trec prin minte ganduri necurate sau daca -si mai grav- ti se intampla erectia, rugaciunea nu e valabila si trebue refacuta in stare de gratie….
Si uite unde se afla Iranul “islamic” in sec. XXI: pedepseste delicte de gandire cu biciuire si inchisoare.
Similar, in Turcia, Erdogan, fara sa fie ayatolah ci presedintele laic al tarii, demonteaza statul modern creat de Kemal Ataturk la indeputul sec.XX. K.A. dorea o Turcie moderna, in pas cu Europa. A desfiintat salvarii, valurile, i-a pus sa se rada si a creat institutii moderne, asa fel ca la sfarsitul secolului XX
se punea problema aderarii la Uniunea Europeana. Erdogan insa, vrea altceva. Viseaza la o reinviere a Imperiului Otoman.  Sf. Sofia, poate cea mai impresionanta si spectaculoasa constructie sacra a crestinatatii, care de zeci de ani devenise muzeu, vrea sa functioneze ca geamie. Ca sa nu mai vorbim ca oponentii sunt lichidati iar presa si televiziunea sunt controlate.
Iar in fata acestui Islam radical si expansiv, ce face Uniunea Europeana, imbatata cu “politicaly correct” care adaposteste deja peste 50 de milioane de musulmani? Se ocupa de drepturile minoritatilor, de protectia datelor personale si alti cai verzi…Si ca sa fim drepti: drepturile minorutatilor si obligatia cetatenilor autohtoni de a-si achita impozitele necesare pt. intretinerea minoritatilor….

Iunie  2019

In Iran s-au inchis in ultima vreme 547 de restaurante si cafenele unde se incalcau principiile Islamului.  Cu alte cuvinte, acolo se auzea muzica europeana.   Iar cetatenii sunt indemnati sa denunte cazurile de abatere dela aceste principii, cum arfi: organizarea de petrteceri -in casa, se’ntelege- , femei care poarta alte culori decat negru, femei ce au capul dezgolit -fie chiaar in interiorul masinii-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *