Marti 9 Iunie 1981

MARTI  9  IUNIE  1981

Ieri  vine Mihalache sa ma roage sa particip maine la o “actiune”.

-Ce fel de actiune, domnule?

-Nu stiu, ma, zau ca nu stiu! Tot ce stiu e ca adunarea e jos in hall la 14,45

Nu te supara, m-as fi dus eu  dar nu pot ca plec in delegatie.  Zau, te rog nu te supara!

-Bine  dom-le ma duc, nu-i nicio suparare , ce-ti veni?

– Pai, toti la care m-am dus sa-i rog m-au refuzat.

-Bine, e’n regula ma duc.  S-a facut!

– Ba, multumesc si te rog inca o data nu te supara, etc. etc. …

Normal ca nu vrea nimeni, ca daca adunarea e aici in hall la 14,45, indiferent ce actiune o fi si unde o fi, tot iti mananca din dupa amiaza. In general nimeni nu refuza daca e sa se intample ce e de intamplat in timpul serviciului.

Asa ca…. Azi la 14,45 , jos in hall.  Prezenta o face tov. Georgescu dela Personal.  Circa 50 de personae, vreo 4 absenti.

Dragomir ne instrueste:  “mergem la Institutul Roman pt. Relatiile Culturale cu Strainatatea.  La ora 15,30 trebue sa fim in sala. Actiunea incepe la 16 si tine pana la 17.  Va rog disciplina, seriozitate, etc, etc… Seful delegatiei este tov. Ciubotaru!   “.  Dar despre ce e vorba?  S-ar putea ca nici chiar Dragomir sa nu stie!  Ma rog….

Ajungem acolo la trei si zece, Institutul in cauza fiind aproape- in fosta cladire a AGIR-ului.  La parter, sala de expozitii.   Ma frapeaza afisul care dela distanta pare a fi Petrascu           . Ma apropiu, pe afis scrie “Duval”, dar in coltul tabloului scrie “sotiei mele”.  Deci e roman!  Intru in expozitie, inauntru pe doua fotolii-singurele- stau doua cucoane dela alta sectie, le stiu din vedere, stau la taifas de parca aici ar fi sala de asteptare. Duval nu e rau, peisaje din Italia, in rame somptuase    cu foita de aur, pasta consistenta –ca la Petrascu-, dar cam bruta, iar albastrul cam agresiv .

Incet, incet intra si ceilalti minati de soarele de vara.

La un moment dat, aud din vestibul o voce feminina- cam stridenta-, care ,foarte dur, ii facea reprosuri lui  ‘Nea Costica Ciubotaru: “Tovarasu’ Ciubotaru, v-am scutit de…”n-am retinut toate cele, ma interesau mai mult peisajele lui Duval, “ca sa nu stati in soare.  La…. nu v-am luat, ca …Nu v-am cerut decat sa veniti azi aici, 50 de personae, 50 am zis, sa stati o ora in fotolii capitonate la umbra, si dumneata….”  “-Pai, ca cir, ca mir…. dadea din colt in  colt ‘Nea Costica…”

Mai apoi, aceeasi voce de stentor (  oare  sa existe si femininul: “stentora”?- n-as crede si nu-mi place) : -Tovarasii dela I.S.L.G.C. urca primii si ocupa jumatatea din fata a salii.  Pana atunci sa nu mai stea in strada, sa intre la Expozitie!  Deduc de aici ca “actiunea “ se va desfasura intr’o sala la etaj.

Ceva mai tarziu, cu aceeasi voce:

-Au venit si tovarasii dela  “Arta Marochinerilor”!  Ca sa nu ne incurcam, tovarasii dela I.S.L.G.C. urca in sala, tovarasii dela Arta, intra la expozitie!

Urcam in sala si ne asezam care pe unde apuca, ca de obicei nimeni nu vrea sa stea in primul rand, la vedere.

Am urcat noi, a urcat insa, si tovarasa . Si iar il ia la refec pe ‘Nea Costica:  “Am zis in fata, tov. Ciubotaru….etc. , etc…”.  ‘Nea Costica, ce sa faca, ia trei fete care se asezasera in spate si le muta in primul rand, ma vede si pe mine care eram cam la jumatatea salii:

-Si tu, ma Popescule, ia du-te si tu mai in fata!

-Dom’le, eu n-am prea dormit azi-noapte, asa ca dac-oi atipi nu e politic sa stau prea la vedere-zic eu sotto voce-.

– Bine!-tare si a lehamite- Tu ramai si dormi acolo , restul mai in fata! Haide!

In cele din urma apar si cooperatorii si dupa ei si alti cativa invitati mai cravatati care se asaza in primul rand iar la tribuna urca, cu greu, o cucoana de peste o suta de kile si Cristian Popisteanu, redactor sef la Magazinul Istoric, care vorbeste despre Portugalia.  Iata deci si “actiunea”:  era ziua nationala a Portugaliei.  Dupa vorbirea lui Popisteanu au urmat doua scurt metraje- documentare-la obiect.

Ce am retinut de aici- ca doar in toate trebue sa existe o logica sau o morala-: in afara de niste miniaturi de carte –superbe e putin zis-, ca statul portughez  in infatisarea sa actuala, dateaza din 1179.  Am zis, O MIE O SUTA  SI SAPTEZECI SI NOUA!

Ce se intampla in anul acela in rasaritul Europei?

***

Dintr’un scrupul de seriozitate m-am uitat in Wikipedia  sa verific anul.   1179 exact nu  l-am gasit.  Functie de limba in care cauti, informatiile sunt mai mult sau mai putin detaliate.  Se pare ca si-au declarat independenta la 1139, fiind acceptata de catre Leon cativa ani mai tarziu.  In orice caz, granitele intre  care se afla astazi, dateaza din 1267.  Este tara cu cele mai vechi si stabile frontiere din Europa….   Cu totul alta situatia in Rasaritul Europei!

Si acum o ultima informatie:  U.S.A. TODAY  considera Portugalia “the best European country” pe 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *