LATINITATE

In urma cu cateva zile, la Ancona, un baiat de 10 ani a fost operat de cancer la maduva coloanei vertebrale. Operatia a durat patru ore si s-a desfasurat in sunetul unui pian adus special in sala de operatii. La pian canta un specialist in biologie moleculara care este convins de efectele terapeutice ale muzicii. Stiam ca muzica poate influenta starea emotionala, ca poate crea melancolie sau euforie , poate duce la dispozitie amoroasa sau la una belicoasa. De data asta, este cu totul altceva, muzica a fost pusa in slujba medicinei.
Interventia chirurgicala a fost o reusita iar neurochirurgul a declarat ca desi copilul suferise o anestezie generala, creerul lui -in permanenta scanat (???) parea sa reactioneze la sunetul muzicii. A declarat deasemeni ca vor mai face si alte operatii “acompaniate” de pian.
Mentorul meu in meserie, Izy Finkelstein, spunea ca marile idei, marile inventii apartin intotdeauna unui francez sau unui italian. Si mai tarziu apare un neamt care le perfectioneaza…
***
In general, turistii care viziteaza Grecia sau Italia sunt interesati de temple si muzee. Exista insa o constructie mai putin interesanta din punct de vedere turistic dar foarte necesara si de multe ori spectaculos de indrazneata, apeductul. In Italia exista din secolulu patru inaintr de Hristos, sute de km. de apeducte construite pe estacade cu arce si care, functie de relif, pot ajunge si a zeci de metri inaltime. Este uimitor cum au putut, cu mijloacele vremii sa realizeze o panta de 0,5% continua si uniforma pe lungimi de mii de metri. Sunt ralizari ingineresti de mare performanta. Daca la Roma ar fi trait greci, ar fi murit de sete, N-ar fi putut construi apeducte ca nu cunosteau arcul. Din aceasta cauza templrle grecesti erau o padure de stalpi. Dela arc la cupola e un singur pas. Peste trei-patru ani se vor implini 1900 de ani dela inaugurarea panteonului dela Roma. Este o constructie circulara acoperita cu o cupola semisferica de cca. 43 m (150 picioare) diametru. Inaltimeqa interioara este egala cu diametrul. Este prima cupola realizata vreodata. Si asta nu este tot: la cheie (pt cine nu e de meserie, in punctul cel mai inalt) are o deschidere de cca. 7 m. diametru. Panteonul, dedicat la anul 100 tuturor zeilor a devenit mai tarziu biserica crestina si functioneaza si astazi si este un exemplu stralucit al geniului latin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *