ERDOGAN REALES

 • Este deja de 20 de ani la putere. Economia Turciei merge foarte prost.Inflatia este 43,6% dupa ce in Noiebrie trecut ajunsese la 85%. Liraturceasca e in cadere libera , s-a ajuns la 1L=0,047E.
  La cutremurul catastrofal din Februarie- soldat cu peste 50.000 de morti, Erdogan a reactionat cu intarziere, probabil si din cauza unui sentiment de culpabilitate. Sub guvernarea sa a fost adoptata o lege ce prevede amnistie pt.. constructorul care nu respecta reglementarile tehnice . E deadreptul aberant! Rezultatul: zeci de blocuri ridicate in ultimii ani s-au prabusit alaturi de unele construite in urma cu 30 de ani ramase la verticala.
  In materie de politica externa, Turcia s-a indepartat de occident: nu se mai vorbeste de aderarreea la Uniunea Europeana, iar in Nato face opozitie, fiind contra aderarii Suediei.  In schimb este in relatii foarte amicale cu Putin….
  Concurentul lui Erdogan, kemal Kilicdaroglu este un om serios care -mie unuia- imi inspira incredere. Reprezinta o uniune de 6 partide mici, de opozitie, e un tip masurat- si-a inceput campania electorala vorbind dela el de acasa, din budatarie- si, mai presus de toate, este economist , adica exacr ce-i trebuie acum Tutciei.
  Si, totusi, castiga Erdogam, cu 52, % din voturi, fata de 48 %. Dece?

  Dupa mine, sunt trei cauze:

1- Discursul lui Erdogan, nationalist si profund religio a prins foarte bine la o mare parte din populatie.  Faptul ca buletinul de vot-in arfara numelor candidatilor- contine si fotografiile lor, dovedeste, cred, procentul mare de analfabetism.  Dupa cat se pare, eforturile de modernizaree intrepromse acum un veac de Kemalk Ataturk, n-au prins in toate cotloanele.  

2- mai mult ca sigurca au intervenit si rusii.   Se amesteca ei in alegerile din Statele Unite si din Franta si n-o sa intervina in Turcia, cand Erdogan este unul dintre cei mai apropiati parteneri ai lui Putin?  Cum sa explici altfel procentele de peste 60% obtinute de Erdoga in sud-setul devastat de cutremurul din Febr.?

3-Am citit acum o ora ca a intervenit si Elon Musk, care are nu stiu ce interese economice.   Cu cateva zile inainte de turul doi, Twitter a blocat toate conturile opozantilor lui Erdogan, care n-au mai putut comunica cu alegatorii.  

Concluzia:  Erdogan a castigat, nu insa si Turcia.

Lira se devalorizeaza in continuare: 1L=0,039E(16 Iunnie) analisti occidentali pretind ca inflatia de 43% este masluita si ca ,in relitate, trce de 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *