CULINARE II

Dela o vreme ma tot intreb, ce…(scuze) mananca oamenii aia in Australia? Daca noi aici, ca urmasii dacilor si romanilor, ne bucuram de o bucatarie, putem spune de multe ori glorioasa, ei acolo, sunt urmasii unor ocnasi englezi si ai aborigenilor. Si n-as zice ca e o combinatie prea fericita asa ca intrebarea mea e justificata.
Ma framanta intrebarea decand i-am spus bunului meu prieten Catalin -ajuns acolo din voia Domnului- ca Zizi facuse o ciulama formidabila. Saracul de el nu mai mancase o ciulama de cincizeci de ani, i-am facut pofta, asa ca i-a explicat lui Suzy ce inseamna ciulama. Suzy, fata buna, din parinti englezi, s-a executat dar rezultatul semana mai mult a chicken-curry, de vina fiind certificatul ei de naster in care scrie Malaezia.
Acum, cand Zizi a pus la fiert niste galusti cu prune si la pranz vom manca si o mamaliga cu branza si smantana, ma gandesc la dragul de Catalin si nu stiu ce sa fac. Ca Australia are oi, e lucru cunuscut dar din laptele lor fac ei oare, branza si smantana? Ca in Grecia, cu toata industria de feta si iaurt, smantana e ceva necunoscut. Noi, cand avem chef, mergem si cumparam dela o pravalie poloneza “smetana”. Si malai tot de acolo. Dar in Australia? Va fi existand si acolo vreo emigratia poloneza?
Cat despre galustile cu prune, lucrurile sunt cel putin la fel de complicate.
Ma tot gandesc si nu stiu ce sa fac. Mai bine nu abordez teme culinare, ca Suzy-fara indoiala , un om de bine- nu e ajutata de datele initiale si mi-e frica sa nu se intample ceva rau. Doamne fereste! Unde mai pui ca la polonezi au si o toba de curcan, o minune!
Pana la urma, mai bine ii vorbesc de Nagorno-Karabach…. E o tema foarte serioasa….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *