AUTOCRITICA

Dupa ce presedintele a refuzat sa participe la o dezbatere proelectorala cu Viorca Dancila, Marti 19 Nov. Viorica a avut o intalnire cu ziaristii. Dupa ce a declarat -printre altele- ca a dat meditatii de matematica, un gazetar mai parsiv a intrebat-o cat e aria cercului. Raspunsul a fosr “R patrat”. Asta nu e o stire, Viorica e pe dinafara la multe capitole, nu numai la geometrie plana. Stire ar fi fost daca ar fi stiut.
Mai tarziu am aflat ca 200.000 de oameni au cautat in Google, Marti seara, aria cercului. Si asta m-a frapat. Cum adica 200.000? Oamenii astia cautand in Google au un oarece grad de intelectualitate, cum sa nu stie aria cercului? Si m-am amarat. Ca doar astia stau cu calculatorul in mana, nu cu coarnele plugului….
Peste noapte insa, mi-am revenit: ce eu stiu care este tibia si care peroneul? Iar cat despre cubitus, nici atat. Si doar in anii ’50 la Sf. Sava domnii aceia -ca erau Domni- profesori isi faceau datoria si incercau sa ne invete o multime de lucruri . SI botanica si fizica si geografie si inca altele. Din pacate eu consideram interesante doar matematica si gramatica. La astea eram bun. Si la chimie, sa nu ma subapreciez, totusi. Acum, daca ma pui sa-ti arat pe harta unde se afla Camerunul, stiu doar ca e undeva in Africa.
Zizi, care a avut dintotdeauna drag de plante si flori, ramane surprinsa ca nu deosebesc spanacul de loboda, sau stevie, -ma rog- nu conteaza, tot aia e.
Si atuci, am gasit intelegere pt. ceib 200. 000.  Asa cum noi cei carora ne-a placut matematica ne-am alles o meserie tehnica, tot asa cei cu inclinatii catre stiintele naturii sau catre literatura au optat pt. profesiuni care n-aveau nimic comun cu matematica.

Este foarte posibi ca cineva sa fie un bum cardiolog sau un bun biolog si sa nu stie aria cercului. Si nici teorema lui Pitagora, haide, treaca dela mine…
Mea culpa! Recunosc, a fost o gandire proasta, si am tot respectul pt. profesionalismul dumnealor in cardiologie si in biologie. Imi ridic palaria.
Si totusi, ce pacat…. Auzi, sa nu stie ei cat este sums unghiurilor unui triunghi?
Ditamai cardiologul si ditamai biologul!   Unde o sa ajunga, Doamne tara asta?   Vai, vai….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *