Este o inghetata foarter buna, delicioasa, minunata, excelenta care rareori lipseste din congelator. O cumparam dela supermarket -LIDL-unde se gaseste in cutii de un litru. Se mananca direct din cutie si doar BUNA CUVIINTA te obliga sa te opresti la un moment dat.
Iti umple viata de bucurii si te face sa uiti URATUL de orice fel: inflatie, Putin si Ucraina, Donald Trump, Netaniahu si Hamas, etc..
Din punct de vedere ortografic ar trebui scris “tira me su”, care inseamna, intr’o limba universal cunoscuta: pick me up.
Am intalnit-o destul de tarziu (dupa pensionare) dar pot spune ca o iubesc sincer.
Si pentru ca a ajuns sa joace un rol important in viata mea, m-am gandit sa-i aflu originile. Iata istoria:
la inceput nu era o inghetata ci o prajitura. S-a nascut la 1800 la Treviso. In centrul orasului functiona un bordel. Probabil ca afacerea mergea bine pentru ca patroana s-a decis sa-si trateze clientii, seara, inainte de plecare, cu ceva care sa-i revigoreze, mai ales ca unii se intorceau la neveste….Era necesar deci, ceva cu multe calorii. Iata ingredientele” piscoturi, lapte, galbenus de oua, zahar, mascarpone, cafea si cacao.
Reteta a avut succes, ca proba ca s-a pastrat mai bine de doua veacuri, iar intre timp, odata cu generalizarea curentului si aparatelor electrice, a aparut si varianta inghetta.
Datorita originii sale nu tocmai onorabile, reteta s-a pastrat in mod -as zice- fo9lcloric, vreme de mai bine de o suta si cincizeci de ani. Prima data apare intr’o carte de bucate in 1980. In perioada urmatoare apar o multime de retete, nu doar in Italia, si apar si cativa amatori de celebritate care pretind a fi autorii retetei. Ba mai mult, poti gasi in internet si o reteta de “Authentic Tiramisu, Greek Style” si chiar “Irish Creamy Tiramisu”.
In locul fostului bordel, astazi exista un restauranr elegant, LE BECCHERIE, care si el isi revendiga paternitatea retetei de tiramisu, facand uitati -fara jema- peste 150 de ani de istorie.
Intre timp, in Italia a aparut si o Academia del Tiramisu care-imi doresc eu- ar trebui, de dragul adevarului, sa ridice o statuie patroanei bordelului a carei prajitura a devenit simbolul Italiei .