Au trecut 35 de ani dela asa numita revolutie cand tara noastra a scapat de perspectivele luninoase ale societatii socioliste. In Decembrie ’90 toata lumea spera. Spera sa traiasca intr’o societate democata si libera, tara sa se modernizeze si oamenii sa traiasca mai bine.
Unde ne gasim si cum stam noi acum , dupa 35 de ani in care tara a fost guvernata nu de comunist ci de liberali si de socil–democrati ?
Uite cum stam: 19,8% dintre romani au suferit in 2023 de “privatiuni materiale si sociale grave”. Asta nu o spune un gazerar dornic de senzatii, cio spun statisticile Eurostat-ului. Privatiune sociala inseamna ca nu-si poate permite sa mearga in vacanta. Suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeana.
Uite cum stam: 4,5 milioane de romani inca nu au apa curenta in casa iar foarte multi nu au canalizare (41% din populatie). Daca ne referim doar la populatia rurala, situatia este urmatoarea: 59% fara apa curenta si 84% nu are canalizare.
Asta, dupa ce ani de zile l-am auzit pe Raposatul vorbind despre “Sistematizarea Satelor”. Nu era vorba de urbanizare, nu! Ce intelegea el prin sistematizare e greu de imaginat…La vremea acea circula printre colegi un zvon despre blocuri cu 2-3 nivele si closet in curte , dar, cu ochii mei n-am vazut nimic.
Si tot asta si dupa 35 de ani de guvernare a partidelor “istorice”, care, in foarte mare parte sunt formate din fosta nomenclatura -sau din copiii ei-.
Gata! Sa terminam cu vaicareala si sa’ntoarcem pagina si sa ne gandim la viitor. Viitor, adica copii, adica scoala.
Nici aici situatia nu e trandafirie. Un specialist in educatie -Marian Stas- spune ca 80% din cese intampla in scoli este la un nivel mediocru si ca scoala nu s-a modernizat, a ramas la nivelul secolului XIX. Este vorba de invatamantul de cultura generala. Are dreptate, exagereaza? Nu stiu, nu pot aprecia, imi lipsesc termeni de comparatie… Tot ce stiu este ce spun statisticile:
-25% din copiii de varsta liceului nu sunt inscrisi in scoala. si,
-16% din cei de varsta gimnaziului sunt, si ei, in afara scolii.
Vazand toaote astea si dupa 35 de ani de guvernare social-democrata si liberala, te intrebi: sefii PNL si PSD, Domnii Ciuca si Ciolacu (tare-mi plac numele lor, parca i-ar fi botezat Caragiale) nu stiau ce se petrece in tara? Cu ce s-au ocupat ei -si toate clicile si gastile politic -guverne, parlamente- vreme de 35 de ani?
E greu de raspuns, insa un lucru e cert: s-au ocupat si de cresterea datoriei externe a tarii, care din Ianuarie pana in Iulie a crescut cu peste zece miliarde de euro, ajungand la peste 180 de miliarde.
Sa nu uitam ca in toamna asta avem alrgeri prezidentiale la care, favorit este d. Ciolacu.
Dumnezeu sa aiba grija de tara asta….