In cazul acesta diftongul nu functioneaza: se citeste asa cum se scrie, precun bioxidul de carbon citit de tovarasa academician Elena Ceausescu, simplu, codoi.
Revenind la Tatoi, la Apus, nu departe de Atena, acolo s-a aflat domeniul familiei regale elene. O suprafata de cca. 1.800 ha.. intr’o zona deluroasa de padure, livezi , vii si pasuni in care se gasesc 21 de constructii de piatra. In afara de resedinta regala mai exista o alta pt. invitati, locuinte pt. personal, grajduri si constructii utilitare, cum ar fi: presa de ulei de masline, ateliere pt. produs branza, untul si altele asemanatopare. . Tot acolo se afla raspandite prin padure si 19 morminte ale familiei.
Primul rege a fost bavarez, Otto de Wittelsbach care a domnit ca “rege al Greciei” intre 1832 si 1862. Nu s-a bucurat de simpatie pt. ca era autoritar si inconjurat de consilieri bavarezi si grecilor le era prea proaspata amintirea ocupatiei Otomane. In urma unei revolte, in 1843-3 Sept.- a fost nevoit sa adopte o constitutie prin care Grecia devine monarhie parlamentara, iar in 1862 a fost detronat. Dupa care a fost ales un principe danez, Wilhelm de Oldenburg-Glucksburg care v-a domnit intre 1863 si 1913 cu numele George I si find primul care poarta titlul de Suveran al Grecilor, initiativa luata cu gandul la grecii din Sudul Italiei, Sicilia, Nordul Egiptului-Alexandria, Suez- litoralul Marii Egee al Asiei Mici, Constantinopol, Principatele Romane si de unde vor mai fi fost ei- vezi Magna Grecia-.
Suveranul care a fost cel mai iubit si apreciat -dupa cate stiu- a fost Constantin I , fiul precedentului, primul rege nascut in tara si botezat ortodox. Are meritul de a fi contribui-conducator fiind al armatei- la marirea suprafetei tarii ln urma razboiului cu Imperiul Otoman si al Razboaielor Balcanice. A avut sase copii, trei baieti -George, Alexandru si Paul care toti i-au urmat la tron si trei fete, printre care si Elena, regina Romaniei. Este nevoit, din cauza simpatiei pt. Germania -nevasta lui era fata Kaiserului- sa abdice in 1917 in favoarea fiului sau Alexandru. Acesta are o domnie scurta, doar trei ani. Plimbandu-se cu cainele sau prin parc, la Tatoi, au fost atacati si muscati de niste maimute. Rana lui Alexandru, cu toata ingijirea medicala s-a infectat si acesta s-a sfarsit de septicemie. Constantin I revine la tron, doar pt. o perioada de doi ani, caci in 1922 , in urma infrangerii Greciei de catre Turcia, in Asia Mica, abdica din nou si se exileaza in Sicilia,
La tron urmeaza George II, care a domnit pana in 1947 , o domnie agitata, intrerupta de o republica (1924-1935) . Interesant insa, este ca el revine in1935 in urma unui referendum. Urmeaza cel de-al treilea fiu, Paul 1947-1964. E de remarcat o ironie a istoriei, Constantin I moare in exil la Palermo, baietii lui insa, s-au sfarsit toti fiind in functie.
Ultimul rege al Greciei a fost Constantin II -1964-1973, care, de fapt, nu a domnit decat trei ani , in 1967 avand loc o lovitura de stat a armatei, care se temea nu de regalitate, ci de partidul socialist. Dupa cum a aratat istoria ceva mai tarziu, temerea lor era intemeiata. Dictatura Coloneilor ia sfarsit in 1974, odata cu regalitatea, prin referendum.
Istoria regalitatii in Grecia este scurta si foarte zbuciumata: -o revolutie (1843),- o detronare (1862), un asasinat (1913), – doua abdicari (1917 si 1922). Este intrerupta de o republica 1924-1935 si o dictatura militara, 1967-1974 si ia sfarsit in urma referendumului din 1974-ultimul din cele sase care au cerut parerea natiei si -dupa cat se spune-masluit si contestat.
Tatoi este confiscat si i se ofera lui Constantin o despagubire de zece milioane de drahme (aprox. 3 mil. Euro) iar acesta ia -si el- drumul exilului.
Tatoi nu face parte din circuitele turistice care in principal vizeaza ori monumente antice ori manastiri bizantine. Aflasem ca nu se poate vizita decat in grup organizat, asa ca ne-am inscris la un birou de turism si in 14 Dec. am purces. Dupa ce ne-am indepartat de zona industriala de la marginea Atenei, la un moment dat, in padure, autobuzul s-a oprit si ghida ne-a invitat sa coboram. Drumul era barat de o poarta metalica inchisa si legata cu lant. Am inteles ca am ajuns la Tatoi. Domeniul-acum proprietatea statului- era inconjurat de un gard de plasa de sarma. Dupa ce a coborat si ultima persoana din masina, ghida ne-a invitat s-o urmam. A sarit peste santul de la marginea drumului si s-a strecurat printr’o spartura din gard, noi dupa ea si, iata-ne la Tatoi. Nicio firma, niciun indicator, nimic care sa mentioneze ca acolo a fost un domeniu regal, sau ceva lamuritor. Am urcat pe cararile lasate de Dumnezeu si numai de ghida stiute si am ajuns la Palatul Regal. Nici o legatura cu palatele regale celebre, Versailles or Buckingham, aici la Tatoi palatul este o vila cu o arhitectura simpla, poate chiar austera, de doua nivele si era de asteptat data fiind originea daneza a famliei. Nici la Copenhaga palatul nu-ti atrage atentia prin volum sau arhitectura deosebita.
Nici o constructie nu se viziteaza, fie ca e palat sau grajd. Nici in grup organizat, asa cum ne imaginasem. Toate sunt inchise cu lanturi si lacate. E o paragina generala.
Si te intrebi de ce? Este doar o pagina din istoria Greciei care se vrea -parca- uitata. Ar fi o explicatie ca majoritatea grecilor este de stanga, deci antiregalisti. Dar, pe de alta parte, sunt si negustori si aici s-ar putea deschide un complex expozitional de exploatat.
Am intrebat un prieten, nascut aici, de ce este domeniul de la Tatoi lasat de izbeliste, deoarece sunt grecii antiregalisti? Mi-a raspuns ca acum domeniul apartine statului si “ai vazut vreo afacere a statului care sa mearga?”. Are dreptate, proprietatea statului e proprietatea nimanui. E pacat!