S-a insurat si Printul HARRY

Nu ca aveam vreo grija, de ce sa zic, ca baiatul este tanar, de familie buna este, nu poti sa zici, stagiul militar l-a indeplinit, situatie materiala, dupa cate zice lumea, fara probleme, de ce sa nu se ’nsoare?  Nu?

I s-a pus la dispozitie – la plecarea de la biserica – si o caleasca.  Impresionanta, e drept, dar nu ca acea caleasca, aceea trasa de patru cai,  in care s-au plimbat prin Londra in iunie 1978 Tovarasul Ceausescu cu Tovarasa Elena, iar din partea engleza, regina Elisabeta cu sotul.

Aici vroiam sa ajung.   In majoritatea fotografiilor in care apar cele doua cupluri, toti patru sunt in acelasi plan.  Doar intr’una sunt aratati iesind dintr’o cladire, trecand printr’o usa in care incap doar doi: in prim plan Majestatea Sa cu nea’ Nicu, iar in planul doi in dreapta Ducele de Edinburgh si in stanga Leana.  Adica Tovarasa sa fie in planul doi?  Asa ceva nu se putea admite in tara!  Asa  ca fotografia a fost “usor retusata” iar in ziarele romanesti s-a vazut ceea ce  era “politically correct” sa se vada: cei doi – actorii principali – in cadrul usii, Leana, luata de unde era si trecuta in prim plan, doua trepte mai jos in fata Reginei iar priAntul consort, in planul trei, zambind amabil si privind in dreapta sa, unde nu era nimeni.

Natural ca Leana era luata din alta fotografie, unde era infatisata in intregime.   E adevarat ca era in prim plan, dar nu in fata lu’ Tovarasu’. 

–P.s.  Anul trcut, la patruzeci de ani dela vizita, au vazut lumina tiparului detalii care ar fi picante daca n-ar fi tragice.  Tragic de rusinoase.

Invitatia Reginei a surprins lumea occidentala, a fost insa justificata cand s-a aflat ca a fost facuta la cererea guvernuloi britanic ce urma sa incheie contracte cu Romania in valoare de 300 milioane de lire.   

Cu cateva luni inainte, Ceausescu facuse o vizita oficiala si in Franta.  Autoritatile franceze au avertizat Coroana Britanica sa nu lase nimic de valoare in apartamentele unde urma sa fie gazduita delegatia romana, argintarie, portelanuri, in general, “tot ce poate fi desurubat”, intrucat la Paris, n-au lasat nimic in urma lor, pana si obiecte din bai au disparut.  

Dar ce i-a impresionat cel mai mult pe englezi a fost faptul ca Regina lor, care-si plimba catelul prin parcul palatului, a fost nevoita sa se ascunda intr’un boschet ca sa-l evite pe Ceausescu.

Cine stie, peste patruzeci de ani ce vor mai afla romanii despre actualii conducatori care nu sunt cu nimic mai buni decat cuplul Ceausescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *