O SOLUTIE ?

Ca in ultima vreme lucrurile nu merg bine in lumea asta, nu e deloc greu de vazut. Padurile sunt taiate nemilos, ca in Romania, sau ard, precum jungla Amazonului sau Australia. Rezervele de apa nu sunt nici ele menajate. Multe locuri devin aride si deserturile se extind. Ghetarii si calotele glaciare se topesc si, in general, clima a luat-o razna. Deunazi, la Chamonix, pentru intretinerea partiei de ski, se transporta zapada cu elicopterul.
Daca pe vremea cand traia la Cro Magnon sau la Neanderthal omul se adapta la mediu, astazi parca a intrat in conflict cu natura. Oricum, nu tine cont de ea. A evoluat, se crede supeerior, umbla prin spatiu, a ajuns in Luna, vrea sa mearga si in Marte, se pare ca n-are limite.
Exploateaza resursele minerale de toate felurile fara oprelisti. Creaza masini care mai de care mai sofisticate, unele chiar muncesc in locul lui si produce deseuri, unele foarte periculoase, cu care nu stie ce sa faca si in lipsa de altceva le trimite in Africa sau in alte tari dispuse sa le adaposteasca.
Poluarea apelor este generala Oceanul Pacific este o “supa” de mase plastice care de ani de zile pluteste undeva la cateva zeci de metri adancime si se invarte in voia curentilor  Oya Shivo si Kuro Shivo.  Si in Atlantic se intampla  acelasi lucru.

Multe specii de animale au disparut, sau sunt pe cale, pentru ca omul le-a vanat sau pescuit nu numai ca sa le manance, ci si ca sa-si faca paltoane sau pantofi de lux.  N-am retinut de cate ori am citit in iarna asta ca in Romania ursi au fost loviti de masini.  Asta, pt. ca in Romania mai exista  ursi, ca in Germania, bunapara, nu mai sunt demult.   Si nu toata lumea are sensibilitatea ecologica a Suediei care are amenajate pasaje pe sub autostrazi special pentru a permite animalelor sa treaca in siguranta dintr’o parte in alta .  Este intru totul remarcabil un fapt petrecut nu demult la lacul de la Sarulesti: un sturion, de peste doi metri si cca 150 Kg. , s-a lasat prins special pentru a fi ajutat: avea lipite in cerul gurii gunoaie care il deranjau.  Noroc ca mai sunt si oameni constienti si cu frica lui  Dumnezeu precum acel pescar care l-a intelest.

Oricum, planeta sufera  si cauza suferintelor ei este omul.  Care se si inmulteste necontenit.  Daca in anii ’50, cand eram in liceu, pe glob traiau doua miliarde si jumatate, acum sunt peste sapte si jumatate.

Ingrijorata de situatie, pentru a evita “colapsul ecologic al planetei”, doamna Patricia MacCormack, profesoara de filozofie la Ruskin University in cartea dumneaei “The ahuman   manifesto” propune o solutie.  Litera “a” folosita ca prefix are semnificatia “fara”, deci mesajul doamnei profesoare este foarte clar: fara oamenim planeta se poate salva.

Din nefericire, cel putin pe aici prin Europa, oamenii au cam pierdut obiceiul de a face copii, chiar si fara sa fi aflat argumentele ecologice ale filozoafei.  Nu stiu cat de ecologic va arata Pamantul cand va fi locuit -intr’un viitor nu foarte indepartat- in mare majoritate doar de musulmani.   Care, nu cred sa fie foarte sensibili la argumentele dumneaei.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *