Din toamna Rusia maseaza trupe si echipament militar la frontiera cu Ukraina. Se pare ca sunt 170.000 de soldati si altii continua sa vina din Siberia, cu alte masini de razboi.
Ukraina e inconjurata: la Nord, in Bielorusia se desfasoara manevre miliare impreuna cu Rusia, iar la Sud, Crimea este deja anexata din 2014 si in Marea Neagra flota rusa nu lipseste.
Zilele trecute, Duma a votat o rezolutie care considera cele doua provincii rusofone din rasaritul Ukrainei, Donetsc si Luhansk ca fiind independente Putin, care practic nu are opozitie in Rusia, viseaza sa refaca Mareata Uniune Sovietica. Bielorusia este ca si integrata, exista un pact de cooperare, Putin joaca hochei cu Lukashenko si-l ajuta sa-si distruga opozitia. Fostele republici din Asia Centrala, Kazahstan, Turkmenistan,Kirghizstan, au conducatori din fosta nomenclatura si e de presupus ca nu s-ar opune la ideea unei formule de anexare, mai ales ca sunt legate de Rusia printr’un pact de ajutor militar -in baza caruia Putin a trimis trupe in Kazahstan ca sa reprime manifestatiile antiguvernamentale-. Cele trei tari baltice sunt iremediabil pierdute fiind integrate in Uniunra Europeana. Despre Armenia si Georgia nu stiu nimic, dar nu cred ca ar reprezenta o problema fiind prea mici, asa ca Ukraina reprezinta problema cea mai dificila, avand pretentii de independenta, flirtand cu Uniunea Europeana si cu NATO. Este foarte multa emotie in tarile NATO, mai ales ca toate contactele de saptamana trecuta cu rusii n-au dat niciun rezultat pozitiv. Ba, mai mult, -culmea fariseismului- rusii se declara ingrijorati de prezenta trupelor NATO in fostele tari comuniste din Estul Europei (tov. Lavrov). Parerea mea este ca nu va exista un conflict major: 1-Putin vrea Ukraina, dar nu crede ca merita sa provoace Occidentul, cand ar putea -mult mai simplu- sa instaleze la Kiev un sef pro-rus (cum de altfel a fost pana in 2014). KGB-ul-sau cum s-o numi acum- are agenti in toata lumea si se pricepe foarte bine la astfel de operatii-vezi alegera lui D. Trump in 2016-. 2- Cred ca toata desfasurarea de forte a avut ca scop (a) sa creeze imaginea unei mari puteri si (b) sa evalueze reactia Occidentului. Este foarte posibil ca la inceput, Putin sa se fi gandit la o cucerire in forta a Ukrainei, vazand harababura si balamucul retragerii americanilor din Afganistan. Pe de alta parte trebuie sa fie mult mai bine informat decat restul lumii despre starea lui J. Biden, care se pare ca deseori i se intampla s-o ia prin aratura, cum plastic zice romanul. Mai apoi, vazand reactia europenilor, a NATO si vehementa lui Anthony Blinken, s-a gandit s-o lase mai moale. Cred ca si anexiunea Dombasului se va face fara mare desfasurare de forte.