LUKASHENKO -2- FEMEILE

Lukashenko e hotarat: mai are nevoie de macar 2 mandate, sa mai creasca baiatul, sa-i creeze relatii si sa-i lase fotoliul prezidential. Buna socoteala, dar fara sa tina cont de femei…. Care femer? Multe femei.
In Aprilie ’20 opozantul Serghei Tihanovsky si-a anuntat candidatura la presedintie si dupa doua zile a fost arestat. Scurt. Si clar. Dar mesajil nu a fost inteles pt. ca nu dupa mult timp nevasta celui arestat si-a anuntat dumneaei candidatura in locul sotului. Se pare ca in frunrea opozitiei de-acum erau trei femei energice: Svetlana Tihanovskaia. Veronoca Tsepkalo si Maria Kolesnikova. Prima e profesoara de engleza, despre a doua nu stiu nimic iar Kolesnikova e flautista.
La 2-3 zile dupa alegeri la care M-me Tihanovskaia a “obtinut” 10% din voturi, ministrul de externe al Lituaniri a declarat ca Svetlana Tihanovskaia se afla in aceasta tara fara sa precizeze cum a ajuns. Dupa aceea, la un timp, s-a aflat ca V. Tsepkalo este in Ukraina.
Intre timp, manifestatiile au continuat, in mod pasnic-asta e f. important- la fel ca si arestarile. Uneori ies numai femei, imbracate in alb, cu flori im maini, sau cu baloane sau cu ursuleti de catifea In acest context, un capitan de politie si-a dat demisia, omul avand procese de constiinta si ne voind sa traga in manifestanti daca i se va cere. Acum vreo doua saptamani am vazut o fotografie uimitoare: o batrana de 73 de ani cu flori in mana, singura, la doi pasi in fata unui zid negru de scuturi de politisti. Era o contradictie fantastica, ceva se-a dreptul absurd, ireal. Dupa cat se pare, sistemul a gasit o solutie alternativa la puscarie: expulzarea. Pe Maria Kolesnikova au arestat-o, au dus-o la granita cu Ukraina s-o impinga dincolo, dar in ultima clipa aceasta si-a rupt pasaportul in bucati ca n-a fost de acord cu idea. Constienta fiind, vezi bine, de riscurile ce si le asuma. Svetlana Alexeievici, laureata a Premiului Nobel pt. literatura este si ea opozanta si membru marcant in conducerea opozitiei. Niste barbati imracati in salopete negre si purtand cagule (asta e uniforma la moda a “baietilor” lui Lukashenko) au sunat la usa ei si pt. ca n-au vrut sa-si decline identitatea, femeia s-a temut si a chemat in ajutor. S-au dus cativa membri ai corpului diplomatic printre care si Ambasadorul Romaniei. Ce vreau eu sa spun Cataline draga, este ca sunt cuprins de respect si simpatie pt. acesti bielorusi care dau dovade de multa darzenie dar si de mult spirit civic. Sa-i ajute Dumnezeu, ca azi, 13 Sept. Lukashenko merge sa se sfatuiasca cu to’arasu’ Putin. Si tot azi, a 5-a Duminica dela alegeri, la Minsk iarasi au loc proteste. Si inca ceva -ca a cam incepuy sa mi se faca foame-: tot in peroada asta sunt proteste si in Statele Unite, dar cata deosebire… Nicu Panaitescu- Dumnezeu sa-l odihneasca- avea dreptate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *