Mustafa Kemal Ataturk este adevaratul creator al Turciei moderne. A terminat Califatul Otoman si a instituit Republica, a creat institutii noi dupa model european, a reformat invatamantul si a dat drepturi egale femeilor. I-a pus pe turci sa-si rada barbile si le-a schimbat salvarii cu costume europene.
Practic, a adus Turcia din evul mediu in secolul XX.
Numelr lui la nastere fusese Ali Riza oglu Mustafa. Kemal-care inseamna perfectiune- este numele pe care i l-a dat in liceu profesorul sau de matematica. Iar porecla de Ataturk, care inseamna “tatal turcilor” i s-a dat mai tarziu, dupa opera sa de transformare a tarii.
Recep Tayip Erdogan conduce Turcia din 2003, intai ca prmministru si din 2014 ca presedinte cui puteri dep;ine. Intr 1994 si 1998 a functionat ca primar al Istambulului, ceeace nu e putin lucru, orasul avand cca. 16 milioane de locuitori. Dupa ce in tinerete fusese jucator profesionist de fotbal.
Lui Erdogan insa, nu-i ajunge Turcia de azi. El are planuri mari. Viseaza sa recreese Imperiul Otoman. Intervine militar in Siria si in Libia. Ii lipsesc teribil insolele grecesti din Marea Egee si -daca s-ar putea- chiar mai mult. Pentru asta, in fiecare zi zeci de avioane de lupta turcesti survoleaza spatiul aerian grec, doar-doar vor face gtrcii greseala sa doboare vreunul ca sa< aiba motiv de razboi. Atat asteapta. A si declaratla un momentdat: "maine dimineata suntem la Atena".
Catedrala Sf. Sofia pe care Ataturk a transformat-o in muzeu a redevenit in ultimii ani moschee. . O lege mai veche care interzicea violenta conjugalaa fost abrogata, Erdogan fiind -probabil- de parere ca femeea e bine sa fie batuta din cand in cand.
!-- /wp:paragraph -->
Vrea sa medieze intre Rusia si Ucraina, are relatii foarte amicale cu Putin, dar vinde ucrainienilor drone pe care acestia le folosesc contra rusilor.
In grandomania lui a facut la Ankara un palat prezidenyial ceva gen Casa Poporului a lui Nea Nicu. Se pare ca are peste 1000 de incaperi. Dar asta nu-i ajunge, vrea sa-l extinda cu o resedinta prezidentiala de 250 de camere. Opozitia l-a criticat spunand ca numai curentul electric dela palatul prezidential costa -zilnic- 60.000 lire (3.000 Euro) si l-a comparat cu Ceausescu.
Toate astea costa fara sa mai pui la socoteala si cheltuielile militare, asa ca inflatia a ajuns la 85% (oct. 2022).
Acum, ca veni vorba de Ceausescu trebuie spus ca Erdogan l-a depasit: raposatului nu i-a trecut prin minte sa-si faca muzeu. La Kasinpasa, cartierul unde a copilarit E. se va imnaugura -pana la alegerile prezidentiale din Iunie ’23- un muzeu care ii este dedicat. Muzeul, unde vizitatorii vor putea auzi, sau citi, cuvantarile lui, va avea si holograme, si o sectie dedicata “moscheei” Sf. Sofia.
P.S.
Luni 6 Febr. au avut loc in Sud-Estul Turciei doua cutrmure catastrofale (7,8 si 7,5 grade Richter) soldate cu peste 40.000 de morti si multe mii de blocuti cazute, unele terminate cu doar trei ani in urma. Cum se poate cand e bine stiut ca e o zona ssismica violenta? Explicatia: daca antreprenorul nu respecta prescriptiile tehnice, plateste o amenda si este amnistiat. Erdogan nu stia acest “amanunt”?