Despre nostalgie

Ieri a fost 7 Noiembrie si la Moscova  a avut loc binecunoscuta parada militara.  Nimic nou in asta.  Noua, e motivatia desfasurarii acestei parade – spectacol.   Nu s-a serbat implinirea a 101 ani de la MAREATA  REVOLUTIE din Octombrie, ci 77 de la batalia Moscovei.

Inteleg, nu mai serbam aniversarea unui eveniment care a devenit, intre timp, nefast. De acord, dar poporului i s-au creat – vreme de peste sapte zeci de ani – niste reflexe: sa aiba o zi libera, sa vada parada militara si sa  manance…nu cremwursti ca in Romania, la parada de 1 Mai -, ci echivalentul rusesc si, natural sa bea votca.

Foto: Alexei Kudenko / Sputnik.

Unde mai pui  si ca paradele astea au si un rol propagandistic, face impresie o asemenea desfasurare de forte.  Lasa ca si adevarul istoric e o chestie destul de flu.

Lucrurile s-au intamplat asa: ordinul pt. cucerirea Moscovei, a fost dat la 30 sept. 1941.  Orasul era aparat de cca. 800.000 de oameni (83 de divizii). In scurt timp, nemtii au strapuns prima linie defensiva  si 500.000 de rusi au fost facuti prizonieri.  Apoi a urmat vremea rea cu ploi, frig si zapezi, toate drumurile erau de pamant si nemtii s-au impotmolit.  Ce sa mai vorbim de aprovizionare…Afland de la serviciile de spionaj ca nu exista pericolul invaziei japoneze, rusii au adus in cursul lunilor octombrie si noiembrie, din Siberia, 30 de divizii, 1000 de tancuri si 1000 de aeroplane .  Contraofensiva Rusiei a inceput  pe 5 dec. si, mult mai bine echipati pentru frig, i-au respins pe nemti.  Istoricii considera ca Batalia Moscovei s-a incheiat pe 7 Ian. ‘942.

Cu alte cuvinte, daca seful de la Moscova ar vrea sa serbeze victoria in batalia mai sus amintita, ar fi trebuit s-o faca in 7 ianuarie.   Parada din 7 nov. nu e nimic altceva decat expresia nostalgiei.   Justificata nostalgie: nicicand nu a fost – si sper ca nici nu va mai fi vreodata – ,Rusia mai puternica decat in anii  ’50, pe vremea lui Stalin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *