BLOOD MOON

A vut loc aseara, 1 Februarie 2018. Nu stiam, am aflat abia catre sfarsitul stirilor de pe Skai.  Desi telejurnalul tine aproape o ora, cea mai mare parte a timpului o ocupa situatia interna , iar de vreo doua saptamani, problema “macedoniana”.

Teritoriul Macedoniei antice se afla –in cea mai mare parte- in nordul Greciei, parte in Sud-Vestul Bulgariei si o alta-mica- parte in fosta Yugoslavie. Macedonia, ca stat, este o istorie terminata inainte de Hristos.  In epoca moderna pana la Tito, nu a existat.  In zona asta a fost Imperiul Austriac, apoi dupa 1918 s-a numit Regatul Serbilor, Croatilor si Slovenilor, iar dupa 1929 a aparut Yugoslavia, regat unde domnea dinastia Karagheorghevici.  Pana la al doilea razboi mondial.  Dupa care fiind in zona de influenta ruseasca, Tito, urmand modelul sovietic a creat Republica Federativa a Yugoslaviei care avea sase state: Bosnia & Herzegovina, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovenia si doua provincii autonome:  Kosovo si Vojvodina.

In anii ’90, cazand si sistemul comunist, toate si-au capatat independenta, doar ca Grecia opunandu-se, acel teritoriu  care pana la Tito nu a avut nume a devenit –la ONU “FYROM”,  adica Former Yugoslavic Repulic of  Macedonia, denumire provizorie, pana la lichidarea diferendului cu Grecia.

Intre  timp, aceasta populatie de slavi sosita in Europa catre sec IX si-a insusit fara rusine toata istoria Macedoniei.  Alexandru a devenit eroul lor national si cate si mai cate.  La ora asta insa, pe plan international, se cere gasirea unui compromis asupra denumirii statului.  Ei ar vrea Macedonia de Nord sau M. Slava sau Slavo-Mac., iar grecii nici nu concep ca numele “Macedonia “ sa fie folosit  Mai précis, clasa politica ar fi de acord sa faca ceva, dar oamenii de rand care nu vor sa stie nici de Bruxelles, nici de NATO nu vor in ruptul capului.  Duminica trecuta a fost un meeting la Salonic (inima Macedoniei) la care au participat cca 400.000 de oameni. Duminica viitoare-4 Febr.- se asteapta ca la Atena sa se adune chiar un million.  Ce mai, tara e in fierbere.

Si ca sa revenim la Blood Moon, ca asta este subiectul, catre finele telejurnalului s-au spus doua vorbe si despre eclpsa, si anume ca ultima data  a fost acum 152 de ani, ca proxima va fi in 2037 si ca cel mai bine se vede din Australia.  Nu-i nimic, o vede Catalin si-o sa-mi spuna si mie.  Unde sa mai ies la ora aia, am lasat-o pe 2037.  Abia pe urma am gasit un mail dela Ligia care spunea ca CNN a transmis dela Atena niste imagini admirabile si atunci am inteles ce am pierdut.

Dar poate ca nu e chiar pierdut….

Oamenii au crezut dintotdeauna- sau au vrut sa creada –ca au destinele legate de astre, sau de fenomene ceresti.  Si intr’adevar, stelele si-au bagat coada de multe ori in istoria oamenilor.  Cel mai bun exemplu e nasterea Mantuitorului.  In sens pozitiv de data aceasta, dar astrele au prevestit si dezastre, uneori.

Ia sa vedem… Acum 152 de ani, ultimul Blood Moon s-a intamplat in 1866.  Ce se intampla in Romania –tara se numeste astfel déjà de patru ani, din i862- in anul 1866?  In acel an Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost nevoit sa abdice si a venit la conducera tarii principele Carol de Hohenzolern (rege din 1882).  Sa fi fost eclipsa un semn de bun augur, caci Carol I a fost  o adevarata binecuvantare pentru tara? Mai mult ca sigur.
Iar acum, lasati-ma sa sper ca acest BLOOD MOON sa fie de rau augur pt. clasa politica actuala.  Fa Doamne sa explodeze PSD-ul si toata banda de raufacatori aflata la putere sa se trezeasca in puscarii, unde le e cu adevarat locul.  Iar daca asta cere mai mult timp, atunci, macar, sa-i fie unsa cu slanina scara –stiu eu cui, nomina odiosa-.  N-ar fi greu, o chestie atat de mica pentru o eclipsa atat de importanta…

Da, Doamne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *