Cand s-a intors acasa dupa o absenta de douazeci de ani. Este singurul loc unde se poate acosta venind din Sud.
Si noi veneam tot din Sud, dar mai de aproape, din Cefalonia unde am serbat Pastele. In afara de Corfu / Kerkyra – unde am fost cu cativa ani in urma si care este o insula minunata – nu mai vazusem alta insula in Marea Ionica. Interesul pt. Ithaca este mai vechi, este insula in care s-a nascut bunicul lui Zizi.
Surpriza a fost mare. Si Cefalonia si Ithaca sunt o alta Grecie, la fel precum Corfu si, dupa cum am aflat, si celelalte insule din Marea Ionica. Parca ar fi alta tara: e curatenie, ordine, organizare. Si muzica e alta. Explicatia e simpla: cele sapte insule nu au cunoscut – practic – ocupatia turceasca.
Incepand cu cea de a patra Cruciada, din 1204, Republica Venetiana ia sub controlul ei insulele ionice. Cefalonia este ocupata de turci doar pt. o scurta perioada de timp, din 1479 pana in 1500.
In Grecia ocupata, timp de secole, turcii au interzis scolile grecesti, limba se transmitea doar prin viu grai. E adevarat ca pe langa unele biserici au functionat – clandestin – niste clase, noaptea, prin care se mai transmiteau ceva cunostiinte. Asa s-a ajuns la o situatie unica, ce friza absurdul: in sec. XIX intelectualii greci – din Austria, Tarile Romanesti sau Rusia – care au simtit chemarea sa contribuie, sa participe la revolutia impotriva Imperiului Otoman, au constatat ca nu au o limba culta la indemana in care sa se exprime. Limba greaca antica, organizata, structurata, inchegata nu o mai vorbea nimeni iar poporul vorbea δημοτικη = limba populara, care era o limba saraca ce nu cadra cu cerintele unor acte oficiale, declaratii, proclamatii, etc. Si atunci a fost creata o limba oficiala – καθαρευουσα = limba curata – aflata intre arhee si limba vorbita de popor, dar cu o gramatica proprie, in stare de functionare.
In tot timpul acesta, de niste secole, pana la revolutia franceza, in 1789, insulele din Marea Ionica beneficiau de influenta culturii si civilizatiei italiene. Dupa aceea , in timpul razboaielor napoleoniene sunt anexate de Franta, pt. o scurta perioada de sapte ani sunt protectorat rus, dar din 1815, dupa infrangerea lui Napoleon, devin protectorat britanic. Se chemau “Republica Insulelor Ioniene” si aveau constitutie proprie. Din 1864 fac parte din statul grec.
Cu alte cuvinte, vreme de aproape 800 de ani, aceste sapte insule au cunoscut influente europene, civilizatorii, spre deosebire de Grecia continentala, ocupata de turci.
Diferentele sunt evidente: in primul rand curatenia orasului, apoi starea drumului si a trotuarului. Dar sunt si diferente care nu se vad, bunaoara sistemul cadastral, care in insule este incheiat (la Florenta era terminat inca de la 1461), in timp ce in Grecia inca se fac mari eforturi, s-au luat si fonduri de la Uniunea Europeana si tot degeaba.
Un fapt este cert: si Cefalonia si Ithaca sunt un loc bun de vacanta relaxanta. Poti savura si bucataria greceasca si pe cea italieneasca deopotriva, vinurile sunt bune, poti vedea casa unde a stat Lordul Byron, o poti vedea si pe Moby Dick ancorata langa o taverna, iar la Stavros – un satulet langa ruinele palatului lui Ulisse -, in piateta din fata bisericii poti vedea si harta peregrinarilor acestuia prin Mediterana.